Menu

Kasteel Gruuthuyse krijgt een eigen boek

Gruuthuyse

Oostkamp, in West-Vlaanderen, is een erg kasteelrijke gemeente. Dat weet de Heemkundige kring beter dan wie ook: ze hebben een langlopende traditie om hun kastelen in de kijker te plaatsen met knappe publicaties. Na het Blauw Kasteel, kasteel De Cellen en kasteel de Herten is het nu de beurt aan Kasteel Gruuthuyse.

Het is waarschijnlijk de oudste kasteelsite in Oostkamp en vroeg al lang naar een meer diepgaande studie. Niet eenvoudig: in 1981 verwoestte een zware brand het volledige dak én een deel van het interieur. Heel wat moois ging verloren in het prestigieuze kasteel in neorenaissancestijl. Toch zijn de auteurs van het boek erin geslaagd om heel wat nieuwe informatie samen te brengen. Leuk detail: collega Karel Dendooven van Herita was een van die auteurs.

Het boek vertelt de uitgebreide geschiedenis van het kasteel en de opeenvolgende eigenaars en bewoners, waaronder de Brugse heren van Gruuthuse. Op zondag 5 mei vindt in het kasteeldomein een happening plaats waarop het boek wordt voorgesteld.