Menu

Kunsthal Gent opent in het prachtige Caermersklooster

Kunsthal Caermersklooster

Nieuwe invulling, eeuwenoud klooster

Tussen de dertiende-eeuwse muren van het voormalig Provinciaal museum Caermersklooster werd de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe organisatie met een nieuw programma. Kunsthal Gent is een nieuw presentatie- en ontwikkelingsplatform voor beeldende kunst. In het weekend van vrijdag 25 tot zondag 27 januari 2019 gaan de deuren open met een allereerste reeks tentoonstellingen.

Een diverse groep kunstenaars en partners presenteren werk én ontwikkelen hun praktijk in Kunsthal Gent. Het resultaat is een programma met verschillende lagen en snelheden: ruimtelijke ingrepen, tentoonstellingen, partnerprogramma’s, ontwikkelingsprogramma’s, publicaties, ... Vergelijk het met het ontstaan van een nieuwe stad, waar verschillende identiteiten samenkomen en op elkaar inspelen - of juist naast elkaar bestaan.

Kunsthal Caermersklooster

De eindeloze tentoonstelling

De nieuwe organisatie speelt met het idee van een 'Endless Exhibition': een tentoonstelling zonder einddatum. Na afloop van de eerste tentoonstellingsperiode zal niet - zoals gebruikelijk - al het werk plaats maken voor een geheel nieuwe tentoonstelling. In de ‘Endless Exhibition’ blijft het werk op zijn plaats of wordt aangepast, terwijl er nieuwe ruimtes, tentoonstellingen en werken bijkomen.

Sommige werken zullen de weerstand van nieuwe aanvullingen niet doorstaan en verhuizen, veranderen of verdwijnen. Net zoals er in een stad ook voortdurend wordt bijgebouwd, weggehaald, hersteld of aangepast. Een serie ruimtelijke interventies ondersteunt de totstandkoming van ‘Kunsthal Gent als stad’. In het oude karmelietenklooster worden nieuwe constructies gebouwd als platform voor de vele nieuwe gebruikers. Zo ontstaan verschillende lagen van architectuur en programmering, in een doorlopende tentoonstelling die voortdurend verandert.

Kunsthal Caermersklooster