Menu

Laureaten van de Onroerenderfgoedprijs 2019 bekend

Nobertuspoort

Drie nieuwe laureaten voor de jaarlijkse Onroerenderfgoedprijs gekend

Elk jaar beloont de Onroerenderfgoedprijs erfgoedbeheerders die hun erfgoed op een goede manier beheren. Vorig jaar mocht Eperon d'Or zich de derde winnaar van de Onroerenderfgoedprijs noemen. De editie van dit jaar gaat op zoek naar bouwkundig, landschappelijk en/of archeologisch erfgoed dat niet publiek toegankelijk is. 

Uit de 19 kandidaten die zich aandienden, werden 3 laureaten geselecteerd: het gildehuis van de Vrije Schippers in Gent, de Norbertuspoort in Leuven en Hof ter Beemt in Zingem. Wie van de drie laureaten zich winnaar van de Onroerenderfgoedprijs mag noemen, weten we op 4 oktober 2019. Elke laureaat wint een bedrag van € 2500 euro. De uiteindelijke winnaar ontvangt daarbovenop een bedrag van € 12500.

  Vrijeschippers

  De laureaten

  • Het gildehuis van de Vrije Schippers op de Graslei in Gent is een historisch dubbelhuis waar nu de kantoren van het Gentse Havenhuis gevestigd zijn. Zowel de historische gevels als de interieurs zijn op voorbeeldige wijze aangepakt, gestoeld op interdisciplinair wetenschappelijk en historisch onderzoek. Bij de restauratie is gelet op alle details. 
    
  • De Norbertuspoort in Leuven maakt deel uit van de Abdij van Park. Het voormalige poortgebouw is herbestemd tot een sound laboratorium, een digitale bibliotheek, een documentatiecentrum en verschillende vergader- en werkplekken. Het meubilair en alle details zijn op elkaar afgestemd en vormen een totaalconcept.  
    
  • Hof Ter Beemt in Zingem is een ecologisch en energiezuinig woonproject met oog voor het authentieke karakter van de site. Ook de tuin werd in één beweging mee gerestaureerd. Hof Ter Beemt is een creatief voorbeeld van hoe je een dorpskern kan verdichten door erfgoed een nieuwe bestemmign te geven. Erfgoed, cohousing, ecologisch bouwen en sociale cohesie komen samen in dit project. 
  Hof Ter Beemt

  Stem je mee voor de publieksprijs?

  Heb jij een favoriet? Laat dan van je horen en breng je stem uit voor de publieksprijs. Stemmen kan nog tot en met zondag 8 september 2019, Open Monumentendag. De drie laureaten stellen dan hun deuren open voor het publiek.