Menu

Leden van Open Monumenten bezoeken als eerste muurschilderingen Roger Raveel

Muurschilderingen Raveel

De keldergangen van kasteeldomein Beervelde geven een indrukwekkend geheim prijs: Roger Raveel beschilderde er de wanden volgens het spel van de optische illusie.  De muurschilderingen werden de afgelopen twee jaar gerestaureerd waardoor de kleuren weer stralen. De ontsluiting van de privé-keldergangen voor het publiek vormen de kers op de taart van het  Raveel jubileumjaar. Leden van Open Monumenten konden in première de muurschilderingen bewonderen.

Muurschildering Raveel

Van mancave tot beschermd monument

Sinds 9 juni mogen gidsen opnieuw (kleine) groepen rondleiden binnen in een gebouw. Een opsteker voor erfgoedplekken die lange tijd geen groepen over de vloer kregen.  Open Monumenten was er als de kippen bij om op 13 juni een eerste Open Monumenten Ledendag te organiseren. Tien bijzondere erfgoedplekken in Vlaanderen zetten de deuren voor onze leden open en daar was meteen een primeur bij:  een bezoek aan de muurschilderingen van Roger Raveel in de keldergangen van het Kasteeldomein van Beervelde. 

Wegens het "uitzonderlijk belang'" van de aanwezige muurschilderingen werd de kelder van het kasteeldomein erkend als beschermd monument. Aan de basis van dit kunstwerk ligt Graaf Charles de Kerchove de Denterghem.  Halverwege de golden sixties waren de drie zonen van de graaf ongeveer zestien tot twintig jaar oud en wilden ze op het kasteeldomein een eigen plek om hun vrienden te ontvangen. De oude kelders werden hun mancave.  

Op een dag bezocht Graaf Charles in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel een tentoonstelling van het werk van Roger Raveel. Hij was geboeid door de thema's en de voor die tijd ongewone en frisse werkwijze van de kunstenaar. Er ging een lichtje op bij de graaf die zijn zonen en hun vrienden wilde winnen voor het schone van de kunst. Zo ontstond het idee om een deel van de wand in de keldergang te laten beschilderen. De graaf zag in Raveel de geschikte man.

Muurschilderingen Raveel

Bij de eerste samenkomst in Beervelde, op 3 mei 1966, stelde Raveel voor om de keldergangen volledig te beschilderen in samenwerking met drie jonge en geestesverwante kunstenaars: Raoul De Keyser, Etienne Elias en Reinier Lucassen. De graaf ging hiermee akkoord en werkte samen met de kunstenaars de idee uit.

De bezoekers van de kelder moeten de indruk hebben dat ze midden in het kunstwerk staan waardoor ze over de mogelijkheid beschikken om zelf actief deel te nemen aan de kunst. Door optische effecten moet de indruk worden gewekt dat de gangen er ruimer uitzien dan in werkelijkheid. Tijdens een wandeling door de gangen beland je dan ook van de ene vrolijke optische illusie in de andere.

De tromp l'oeils van Raveel vielen duidelijk in de smaak. Marc Montrieux (lid van Open monumenten) : "De leukste ervaring viel ons te beurt in de namiddag, bij een bezoek aan de muurschilderingen van Roger Raveel in het kasteel te Beervelde met de deskundige uitleg van een bijzonder enthousiaste gids, die bij elk detail verwees naar de typische kenmerken van de schilder. Wij hebben daar heerlijk van genoten en zijn jullie daarvoor dankbaar."

Het bezoek aan de muurschilderingen kwam tot stand in samenwerking met Museum Roger Raveel en de familie de Kerchove. 

muurschildering