Menu

Nieuwe gegidste wandeling combineert De Ruien met de Sint-Carolus Borromeuskerk

De Ruien

Een bezoek aan De Ruien, met haar oude gewelven, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen, spiegelt de historische stadskern boven je hoofd, met tal van interessante weetjes en geheimzinnige anekdotes uit een ver en recent verleden. Wist je bijvoorbeeld dat De Ruien voor een groot stuk overwelfd werden door de Jezuïeten, om ruimte te maken voor de prachtige Sint-Carolus Borromeuskerk en bijgebouwen op het Hendrik Conscienceplein? Of dat er sprake was van een kelderdoorgang van de Kerk naar De Ruien?

De Sint-Carolus Borromeuskerk en De Ruien hebben een gedeeld verleden. Ideaal te combineren dus. Dat kan je vanaf zaterdag 8 december ook heel eenvoudig doen, met een nieuwe en exclusieve combiwandeling, waarbij je in groep of individueel de kans krijgt om een bezoek te brengen aan de Sint-Carolus Borromeuskerk, gevolgd door een bezoek aan De Ruien. Start kerk aan het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen en daal vervolgens via een herontdekte en terug geopende kelderingang af voor een historische wandeling door het laatste stuk van De Ruien, richting Keistraat.

Tijdens de wandeling geeft de prachtige barokke kerk, naast haar schitterende schatten en kunstwerken, enkele van haar ondergrondse geheimen prijs met onder andere een bezoek aan de Mariakapel, de Sacristie en de eeuwenoude crypten. 

Praktisch

Tijdstippen

 • Elke dag van dinsdag tot vrijdag om 14u voor een groepsreservatie (max 20 personen – online reservatie).
 • Elke zaterdag om 14u is er een gegarandeerde rondleiding voor individuele bezoekers (max 20 personen – online reservatie en aan kassa Ruihuis)
 • Een combiwandeling aan de Sint-Carolus Borromeus en De Ruien duurt ± 90 min.

Combiwandeling is steeds onder voorbehoud van kerkelijke diensten in Sint-Carolus Borromeus en wateroverlast in De Ruien.

  Tarieven

  • €395 per groep met een maximum van 20 personen per groep, van dinsdag tot en met vrijdag. 
  • €20 per persoon op zaterdag.

  Reservaties

  • De groepsrondleiding (dinsdag – vrijdag) kan enkel online gereserveerd worden.
  • De individuele rondleiding (zaterdag) kan zowel online gereserveerd worden als aan de kassa van Het Ruihuis.
  • Tickets via www.deruien.be.

  Andere

  • De combiwandeling begint buiten aan de trappen van de Sint-Carolus Borromeus, aan het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen. Het eindigt op het binnenplein van het Stadsmagazijn, Keistraat 5-7 Antwerpen.
  • De bezoekers krijgen ter plaatse in de kelder een beschermpak, schoenbeschermers en een rugzakje voor de ondergrondse wandeling in De Ruien. Het is aangeraden gesloten, vlakke schoenen te dragen die gerust een beetje vuil mogen worden.