Menu

Open Monumentendag 2019 neemt een vliegende start

Margit Bal, algemeen directeur Herita

Vandaag zijn er bijna 800 gratis activiteiten te beleven bij meer dan 650 monumenten in Vlaanderen. Vanochtend bezocht minister van onroerend erfgoed Ben Weyts al Den Ouwen Dok in Mechelen, waar hij het teruggekeerd standbeeld 'de redder' onthulde met burgemeester Bart Somers. Het voormalige zwembad opent dit najaar als luxehotel en is momenteel in volle restauratie. Je kan het vandaag exclusief bezoeken en al een kijkje nemen achter de schermen. Ook elders in Vlaanderen stromen de eerste bezoekers binnen.

Algemeen directeur van Herita Margit Bal: "Het programma is dit jaar opnieuw ontzettend rijk en divers. Ik wil daarom alle lokale organisatoren bij het begin van dit 31e monumentenfeest een hart onder de riem steken en hen van harte bedanken. Open Monumentendag wordt gedragen door honderden mensen die zich verspreid over Vlaanderen, vaak zelfs vrijwillig, inspannen voor erfgoed."

Stadhuis Leuven

Gereserveerde bezoeken volzet, veel gezinnen en gezellige drukte

In Leuven draait Open Monumentendag dit jaar om duurzaamheid. In het Arenbergkasteel telden de organisatoren in het eerste uur al 300 bezoekers. Joke Buijs van de stad Leuven vertelt: "Het thema duurzaamheid slaat heel goed aan in Leuven. Een actueel thema lokt de mensen naar buiten."

In de Stroopfabriek van Borgloon werden ook veel vroege vogels verwelkomd. "Open Monumentendag werkt als hefboom," zegt Renaat Roekaers van de Stad Borgloon. "Veel mensen komen langs met heel wat informatie en oude foto's die ze met ons willen delen."

Ook in Gent was het vanaf vanochtend al gezellig druk, vertelt Ann Bats van de stad Gent. "Alle activiteiten waarvoor gereserveerd moest worden zijn volzet, in totaal goed voor een 1500 mensen." Ook de activiteiten die je vrij kan beleven zijn succesvol, zoals het exclusieve bezoek aan de watertorens. Daar genieten heel wat mensen van de blauwe lucht en het verre uitzicht.

Electrabelsite Schelle

In Brugge zijn veel jonge gezinnen op pad. Alle bezoeken waar je voor moest reserveren waren daar binnen het uur volzet, in totaal zo'n 3000 plekken. Dit jaar focust de stad op de schouwburgwijk, Christophe Deschaumes van de stad Brugge vertelt: "We hebben de focus dit jaar op één wijk gelegd, dat blijkt de mensen heel goed te smaken."

In de stad Antwerpen valt Open Monumentendag samen met de Bevrijdingsfeesten die veel mensen naar de stad lokken. Bijna alle reservaties zijn volzet. In Schelle, waar de oude Electrabelcentrale vandaag te bezoeken is, werden al meer dan 725 bezoekers geteld voor 12 uur. In Den Ouwen Dok in Mechelen stonden voor 10 uur al rijen mensen te wachten, ook kasteeltje Caputsteen is er erg populair.

Open Monumentendag 2019 in cijfers

  • 796 activiteiten
  • 652 locaties
  • 511 beschermde monumenten
  • 180 gemeenten
  • 263 lokale organisatoren