Menu

Paleis op de Meir opent tijdelijk de deuren voor het grote publiek 

Paleis op de Meir

Wegens succes verlengd tot en met 30 juni!

Op dinsdag 13 april opent het Paleis op de Meir in Antwerpen haar deuren voor het publiek. Na meer dan acht jaar worden de historische meubels van zolder gehaald en tentoongesteld. De openstelling past in de feestelijkheden naar aanleiding van 800 jaar ’t Stad. 

Paleis op de Meir

Herita, de beheerder van het Paleis op de Meir, plaatste het meubilair terug en stelt het paleis tijdelijk open. Van 13 april tot en met 30 juni kunnen bezoekers het bemeubelde stadspaleis bezoeken. 

Bezoeken kunnen vanaf 6 april 2021 gereserveerd te worden via de website van Experience Antwerp. Leden van Open Monumenten, de ledenbeweging van Herita, genieten na hun bezoek van heerlijke chocolade aangeboden door The Chocolate Line, exploitant van het gelijkvloers van het paleis.

Uniek empire meubilair

De laatste keer dat bezoekers een gemeubeld Paleis op de Meir konden bezoeken dateert van 2013. Na acht jaar zijn de meubels nu opnieuw te bezichtigen op hun originele plek.
“Het Paleis op de Meir heeft doorheen zijn geschiedenis verschillende functies gehad. Tot voor kort huisden hier verschillende exploitanten en werd het meubilair in bewaring gehouden. In afwachting van een nieuwe invulling plaatsen we het meubilair nu terug en willen we iedereen uitnodigen om dit prachtig stuk erfgoed opnieuw in volle glorie te ontdekken”, aldus Matthias Francken, algemeen directeur van Herita.

De unieke collectie empire meubilair in het Paleis op de Meir bestaat onder andere uit stoelen, tafels, pendules, kasten, commodes, kristallen luchters en wandlichten. Napoleon Bonaparte gaf Jacob Desmalter, één van de bekendste Parijse meubelmakers uit die tijd, opdracht om meubels te voorzien voor zijn Antwerps paleis. Het meubilair is volledig in de persoonlijke stijl van Napoleon. Denk hierbij vooral aan felle, en rijke pastelkleuren en Egyptische en Romeinse invloeden.

Voormalig koninklijk paleis

Het Paleis op de Meir in Antwerpen werd in 1745 gebouwd door een schatrijke Antwerpse ondernemer. In 1811 kocht niemand minder dan Napoleon het stadspaleis en liet hij het verbouwen. Hoewel het paleis toebehoorde aan Napoleon, was het vooral de Hollandse koning Willem I die regelmatig in het paleis vertoefde. Na Willem I kwam het paleis in handen van het Belgische koningshuis. Het was op vraag van Leopold II dat de imposante spiegelzaal aan het paleis werd toegevoegd. Het paleis bleef tot 1969 eigendom van de Belgische Koninklijke familie.

Het was Koning Boudewijn die in 1969 afstand deed van het paleis met bijhorend meubilair. Hij schonk het Paleis terug aan het volk. Erfgoed Vlaanderen, de voorganger van Herita, beheerde het stadspaleis sinds 2004 en nam ook de restauratie voor zijn rekening. Vandaag beheert erfgoedorganisatie Herita het paleis en opent het tijdelijk opnieuw de deuren.

“Voor de openstelling kunnen we rekenen op tal van vrijwilligers. Zij zullen alles in goede banen leiden. Het bezoek verloopt aan de hand van QR-codes. Bezoekers kunnen deze met hun eigen smartphone scannen en krijgen dan tekst en uitleg door een professionele gids. Zo verloopt het bezoek coronaproof”, sluit algemeen directeur van Herita Matthias Francken af.

Praktische info voor het publiek

-Tickets reserveren kan vanaf 6 april via Experience Antwerp
-Mondmaksers zijn verplicht
-Eigen smartphone en oortjes zijn nodig om de audiotour te volgen
-Per tijdslot worden 20 personen toegelaten
-Aan de ingang is er mogelijkheid om de handen te ontsmetten