Menu

Schatten ontdekt in het begijnhof in Gent

Vrijwilligster Francine bij de paneelschildering

De collectie religieus erfgoed die de kerk Onze-Lieve-Vrouw Presentatie van het begijnhof Ter Hoyen in Gent herbergt, is uitgebreider dan gedacht. Een grote opruimactie, op aangeven en onder coördinatie van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen, bracht fraaie, niet eerder ontdekte schatten aan het licht. Andere objecten getuigen dan weer van de legendarische spaarzaamheid van de begijntjes. Alles werd met steun van vrijwilligers en de Provincie Oost-Vlaanderen gereinigd en terug opgeborgen volgens de regels van de kunst.

Het zogenaamde ‘klein begijnhof’, Unesco Werelderfgoed, is al twintig jaar lid van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen. Eén van de aanbevelingen was een grote opruimactie van de bergruimten. Dit was een grote uitdaging voor de kerkfabriek. Ze vonden helpende handen bij de jongeren van de Sint-Michielsbeweging en vrijwilligers van Stad Gent. Deze werden begeleid door de Provincie.

Alle kasten werden leeggehaald. Te bewaren erfgoed werd gescheiden van gebruiksvoorwerpen. De voorwerpen en de kasten werden proper gemaakt. Houtworm werd bestreden in de provinciale anoxiekamer. Ook voor gespecialiseerd verpakkingsmateriaal en toestellen, zoals museumstofzuigers kon men op de Provincie rekenen. Alles wat bewaard moet blijven, werd teruggeplaatst in de kasten. Ditmaal volgens de regels van de kunst. Met de provinciale subsidie van 1 590 EUR konden de kasten beter worden ingericht.