Menu

Voor het eerst in 400 jaar opent de Sint-Godelieveabdij haar poorten!

Sint-Godelieveklooster

Uitzonderlijk wordt de historische Sint-Godelieveabdij in Brugge opengesteld voor het brede publiek. Van 12 augustus tot en met Open Monumentendag (12 september) kan je meer te weten komen over het nalatenschap van de zusters benedictinessen en het tragische levenseinde van de heilige Sint-Godelieve. Ontdek voor het eerst in 400 jaar de verborgen plekjes en de legendes van deze Brugse erfgoedparel.

Kloostertuin

Toerisme Vlaanderen is de drijvende kracht achter het Brugse pioniersproject De Tuin van Heden. De 17e-eeuwse Sint-Godelieveabdij krijgt na zo'n 400 jaar stilte een nieuwe toekomst. Met respect voor het verleden zal het slotklooster verbonden worden aan de actuele noden van de Bruggelingen, de lokale ondernemers en de verschillende partners. Deze zomer krijgt alvast iedereen de kans om kennis te maken met de rijke geschiedenis van dit uitzonderlijk stuk erfgoed.

strangulation of St. Godelieve

De verborgen gangen onthullen het legendarische karakter van de abdij, getekend door de mirakelverhalen van de heilige Sint-Godelieve van Gistel. Nadat ze uitgehuwelijkt werd aan een rijke edelman, werd Godelieve verbannen uit zijn kasteel en vond ze onderdak in een boerderij. De knechten van de edelman vonden haar echter en wurgden haar met een doek. Hierna wierpen ze haar in de waterput. Zo stierf Sint-Godelieve in het jaar 1070 een verschrikkelijke dood, doch haar ziel verleende de waterput nog eeuwenlang een magisch karakter. Het water was geneeskrachtig en zorgde voor echte mirakels. Daarom werd ze in 1084 heilig verklaard. Bovendien werd in haar naam een abdij gebouwd, eerst in Gistel en nadien ook één in Brugge. 

sint-godelieveklooster

Achter elke hoek schuilt echter een nieuw verhaal. Op je reis naar het verleden ontmoet je verschillende kunstenaars die op betekenisvolle plekken in de abdij en in de moestuin hun creatieve en actuele interpretaties tentoonstellen. Hoewel de laatste zuster het klooster in 2013 verliet, wordt dus nog steeds voortgebouwd aan het verhaal. Aansluitend aan je bezoek word je uitgenodigd in ‘De Tuin van Heden’, opdat zoveel mogelijk mensen hun stem kunnen laten horen over de bruisende toekomst van de abdij.

Praktisch

  • Vrij bezoek van 12 augustus tot en met Open Monumentendag op zondag 12 september. De abdij is toegankelijk tussen 13u00 en 18u00. Gesloten op maandag en dinsdag.

  • Adres: Boeveriestraat 45, 8000 Brugge.

  • www.detuinvanheden.be