Menu

Zeilschip Jacques Brel op weg naar erkenning als Varend Erfgoed

Aksoy II

Zeilschip Jacques Brel gerestaureerd en mogelijk erkend als varend erfgoed

De legendarische zeilboot van Jacques Brel is na 13 jaar gerestaureerd en wordt mogelijk erkend als varend erfgoed. Volgend jaar komt de Askoy II opnieuw in de vaart. Een enorme voldoening voor broers Staf en Piet Wittevrongel, die samen met vrijwilligers een enorm werk verzetten. 

De Askoy II lag veertien jaar lang te verkommeren onder zee en zand in Nieuw-​Zeeland. De laatste eigenaar strandde ermee tijdens een storm. Het een klein mirakel genoemd worden dat de broers het jacht uit zijn graf gekregen hebben en tot in België konden verschepen. Jarenlang restaureerden een ploeg van vrijwilligers dit schip tot in de puntjes zodat de ziel van het zeiljacht zou herleven.  Vandaag is de restauratie zo goed als klaar en wil minister Matthias Diependaele hem beschermen. “Het schip heeft zowel historische, industrieel-archeologische als sociaal-culturele waarden”, motiveert minister Diependaele zijn beslissing.

In 2019 kregen leden van Open Monumenten nog een exclusieve inkijk in het restauratieproject. Ze konden het schip bezoeken en genoten van een Tribute to Jaques Brel in de loods in Zeebrugge.

Askoy II schipbreuk