Menu

Ontmoet het verleden op deze 5 plekken

Archeologie

Ben jij gefascineerd door oude beschavingen? Heb je een voorliefde voor eeuwenoude objecten? Wil je het verleden ontmoeten? Het kan onder andere op deze 5 plekken!

Felixatelier

Ontmoet archeologen in het Felixatelier

Je hebt de stadsarcheologen van Antwerpen misschien wel al aan het werk gezien tijdens opgravingen, maar wat gebeurt er nadien met al die vondsten? Dat kan je in het Felixatelier te weten komen. Het Felixatelier is dé plek waar het archeologisch erfgoed van de stad Antwerpen wordt verwerkt en onderzocht.

De medewerkers reinigen, puzzelen, nummeren, verlijmen en beschrijven er de aardewerkscherven, pikken zeefstalen uit, voeren microscopisch onderzoek uit en verwerken de opgravingsgegevens tot rapporten. Je kan hen dagelijks aan het werk zien.

Verder is er in het Felixatelier ook de mini-expo “De stad is een schat” te bezoeken waar archeologische bodemvondsten, opgravingsbeelden en illustraties een boeiend verhaal schetsen van Antwerpen vanaf de prehistorie tot de moderne stad van vandaag. Zo maak je kennis met het verleden van Antwerpen en de nederzettingen die haar vooraf gingen.

Gallo-Romeins Museum

Schitterende collectie archeologische vondsten in Tongeren

Ontdek het verhaal van de mens, van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Kijk naar meer dan 2.000 authentieke objecten.

Leer over het verre verleden via educatieve films, levensechte figuren en prachtige maquettes. Geniet samen met je kinderen van toffe animaties. Bezoek tenslotte het fijne museumcafé en loop even langs in de shop met een groot boekenaanbod over het verre verleden.

In het museum  vind je een schitterende collectie archeologisch erfgoed terug. Het gebouw zelf is een indrukwekkende, moderne site van de bekende architect Antonio Gregorio. Het pand is kenmerkend voor de stad Tongeren en is een prachtig voorbeeld van het ‘erfgoed van de toekomst’.

Archeologisch park De Rieten

Maak kennis met je 2400 jaar oude voorouders

Bezoek het archeologisch park de Rieten en maak kennis met het verhaal van de mensen die 2400 jaren geleden in deze regio leefden.

Infoborden nemen je mee op reis in de IJzertijd. De ontdekking van de grafheuvels in 1984, met rijkdommen vervaardigd uit aardewerk, ijzer, brons en zelfs goud, vertellen een boeiend stuk geschiedenis. 26 stapstenen leiden je vanaf het onthaalpunt naar de grafheuvels in een open landschap.

Drie elitegraven zijn het pronkstuk van de site. De gevonden ‘cista’ en ‘situlae’ behoren tot de topstukken van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Neanderthalersite

De eerste beschermde archeologische site van Vlaanderen

De Neanderthalersite in Veldwezelt is een unieke archeologische site. Het is de eerste beschermde archeologische site die voor het publiek ontsloten werd. Je maakt er niet alleen kennis met haar vroegere bewoners, de Neanderthalers, je komt er ook meer te weten over ijstijden en evolutie van het klimaat.

De site bevat bewoningssporen van 133 000 jaar geleden. Je maakt als bezoeker letterlijk een sprong terug in de tijd. Langs een ca. 80 meter lang wandelpad ontmoet je de bewoners van weleer: de wolharige neushoorns, de bizons, een mammoet. Je leert in welke periodes de Neanderthalers in onze contreien vertoefden, en hoe er de opeenvolging van koude (ijstijd) en warme (tussenijstijd) periodes verliep. In een voormalig kampvuur werden artefacten verwerkt. Stilaan keer je terug naar het heden. Op de volgende halte passeerden 80 000 jaar geleden Neanderthalers. Duidelijke informatiepanelen versterken er het verhaal van de site. De laatste halte is een vindplaats van 40 000 jaar oud.

Keizersbastion

Parkeren naast een 16de-eeuwse bastionhoek

In de 16de eeuw was Antwerpen beschermd door de zogenaamde Spaanse omwalling. Een deel ervan, het Keizersbastion, kwam in 2003 aan het licht tijdens de archeologische begeleiding van de Zuiderleien.

Omwille van de grote erfgoedwaarde werd beslist om de zuidelijke flank met bastionpunt te behouden door het te verplaatsen. Het werd in 2006 zes meter dieper heropgebouwd op niveau -3 van de ondergrondse parkeergarage ‘Nationale Bank’. Hier kan je dus te allen tijden een deel van het Keizersbastion gratis bezichtigen.

De bastionhoek toont aan de basis een mooi afgewerkte halve piramide, zeldzame steenhouwkunst en typisch voor de Antwerpse omwalling. Op afspraak kan je de bastionruimte bezoeken waarin ook een restant van de Keizerspoort staat. Dit volledige Spaanse omwalling bestond uit de stadsmuur, negen uitspringende bastions, vijf Renaissancepoorten en toegangsbruggen over de gracht.