Menu

Oorlogsmonument bezoeken? Zes gouden tips!

Fort Liezele

1. Fort Liezele: mastodont verscholen in het groen

Tussen de dorpskernen van Puurs en Liezele, ligt een betonnen mastodont verscholen in het groen. De vesting met bouwjaar 1908, is nu het best bewaarde en meest complete fort van de voormalige Vesting Antwerpen. Een bezoek aan Fort Liezele is een reis in de tijd.  Onder een dikke laag aarde en beton kan je in de museumzalen kennismaken met een rijke collectie originele uitrustingsstukken, wapens, foto’s en andere historische voorwerpen. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Fort van Liezele door het terugtrekkende leger helemaal geïsoleerd. Later werd het een voedseldepot, dan een gevangenkamp en nu is het een museum!

Fort LIefkenshoek

2. Fort Liefkenshoek: bruisende plek in de Antwerpse haven

Fort Liefkenshoek is een van de oudste forten rond Antwerpen. Het werd vanaf 1580 samen met het Fort van Lillo aan de andere kant van de Schelde gebouwd. Deze twee forten waren van groot belang voor de militaire controle over de scheepvaart: samen konden ze de Schelde afsluiten.

Als gevolg daarvan werden ze vaak belegerd en dat eindigde niet altijd goed: de forten zijn in Spaanse, Nederlandse, Franse, Oostenrijkse en Belgische handen geweest. Fort Liefkenshoek is heel goed bewaard gebleven, onder andere dankzij restauratiewerken.

Vandaag is Fort Liefkenshoek een bruisende locatie met een interactief bezoekerscentrum en tal van activiteiten voor jong en oud!

Lange Max museum

3. Het Lange Max Museum: reusachtig kanon

Wie de West-hoek verkent met de auto, de fiets of als wandelaar, kan het Lange Max museum niet overslaan. Je krijgt er een beeld van de Duitse zijde van het westelijke front. Via een boerendreef bereik je de gigantische betonnen constructie die als geschutbedding diende voor het “grootste kanon ter wereld”. Het eigentijdse museum werd beloond door Tripadvisor en je kan bovendien smullen van pannenkoeken en kanonbier!

Fort van Breendonk

4. Fort van Breendonk: beklijvend bezoek

Het fort van Breendonk is berucht door de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk diende het fort als hoofdkwartier van het Belgische leger, maar al snel werd het gebruikt door de Duitse Gestapo als overgangskamp voor verzetslui en Joden.

Het museum is op eigen houtje te bezoeken, maar een gids volgen is hier zeker aan te raden. In het fort worden ook regelmatig tentoonstellingen en bijeenkomsten gehouden.

Antitankgracht Haacht

5. Antitankgracht van Haacht: prachtig natuurreservaat

De Antitankgracht van Haacht maakte deel uit van de Belgische verdedigingslinie in de jaren dertig. Met z’n steile oevers maakte de gracht het onmogelijk voor tanks om over te steken. De gracht strekt zich uit over drie kilometer en bestaat uit een steunmuur in beton geflankeerd door diverse kunstwerken.

Na de tweede wereldoorlog nam de natuur de gracht over en ontwikkelde de zone zich tot een prachtig natuurgebied. In 2001 werd de gracht erkend als natuurreservaat waar je kan fietsen en wandelen.

Fort V Edegem

6. Fort 5 in Edegem: coworking plek en speelparadijs

Fort 5 heeft  heeft een hele transformatie ondergaan. In Fort 5 Edegem vind je nu het Bolwerk: een co-workingruimte waar je kan werken tussen de bogen van het fort. 

Voor de kinderen is er in Fort 5 een speeltuin, speelplek voor mensen met een motorische beperking, ravotheuvel, fit-o-meter en pétanque. In het nabije speelbos ‘Dikke Bertha’ kan je naar hartenlust ravotten en kampen bouwen. De koele, donkere gangen van het fort vormen een geliefde plek voor beschermde vleermuiskolonies. Het vleermuisreservaat in Fort 5 is niet toegankelijk.