Menu

Op deze 5 historische plekken kan je de winter het best beleven

Be-mine on ice

Tijdens de winter kan je het best de kou ontsnappen in een prachtig monument. Het is soms zelfs moeilijk kiezen tussen al die geweldige activiteiten. Van schaatsen op een mijnsite tot genieten van een magisch spektakel in een kasteel. Trek die oorwarmers aan en ontdek onze wintertips.

Kerstmagie

Een vleugje magie

Zes kastelen verspreid over heel Vlaanderen brengen een magisch kerstspektakel voor het hele gezin. Samen met de vele kerstfiguren ontdek je de verborgen hoekjes van de kastelen. Onderweg geniet je van een sprookje aan de hand van verschillende taferelen met echte acteurs. Elke tour duurt een uur en wordt begeleid door een steward. De spektakels vinden plaats in kasteel de Merode  in Westerlo, in het kasteel van Laarne , kasteel Duras in Sint-Truiden, het kasteel van Vlamertinge, kasteel d’Ursel  in Hingene en kasteel Wijnendale in Torhout.

Leden van Open Monumenten kunnen voor dit fantastische evenement tickets winnen én genieten van korting. 

Winterwonderkasteel Gravenstaan

Bourgondische praalzucht

De Winterfeesten in Gent brengen jong en oud op de been. Bovenop het 95 meter hoge belfort heb je een fantastisch uitzicht op het feeërieke Sint-Baafsplein met zijn kerstmarkt en schaatspiste.

Het Gravensteen, de machtige burcht aan het Patershol, wordt in december een winterwonderkasteel. Dit jaar zijn de Bourgondische hertogen het thema en dus kunnen we niet naast de pracht en praal van deze vorsten uit de 15e eeuw kijken. Het hele kasteel wordt versierd. In de middeleeuwse stalling is een winterbar ingericht. Tijdens de kerstvakantie is het winterwonderkasteel extra lang open.

Van 13 december tot 5 januari. Info: www.visit.gent.

Bel'Lumiere Blankenberge

Feest zoals in het gouden tijdperk

De rijke burgerij vermaakte zich tijdens de Belle Epoque graag met weelderig aangeklede feesten. In het Belle Epoque Centrum in Blankenberge wordt deze zorgeloze tijd van voor de Eerste Wereldoorlog perfect weergegeven. Met Bel’Lumière treedt het Belle Epoque Centrum ook buiten de muren. Het feeëriek verlichte Sint-Rochusplein staat vol smulkraampjes. De blikvanger van dit gratis evenement blijft de video- en lichtprojectie op de gevel van de Sint-Rochuskerk.

31 januari 2020 en 1 februari 2020. Info: www.belleepoquecentrum.be.

be-MINE on ice

Schaatsen in de schaduw van de mijnschachten

Dertig jaar geleden sloot de mijn van Beringen als voorlaatste mijn van Limburg. Het monumentale erfgoedcomplex be-MINE  kreeg ondertussen een aantal nieuwe bestemmingen, met een mijnmuseum en een duiktank voorop. Op de mijnterril kunnen waaghalzen een mountainbikeavontuur aangaan. Met be-MINE on-ICE duikt de mijnsite de winter in. Op het voorplein langs de Koolmijnlaan wordt een overdekte schaatsbaan van 3.000 vierkante meter neergepoot. In de winterkroeg kan je je opwarmen aan glühwein en chocomelk.

Van 14 december tot 6 januari. Info: www.bemineonice.be.

Wintertijd Leuven

Groene oase op de kasseien

Voor het gotische stadhuis van Leuven wordt in december een gezellige Wintertuin aangelegd. De tuin is bijna een kopie van een Engelse landschapstuin en wordt opgesmukt met kersttaferelen. Je vindt er zelfs een schapenweide in de winters groene oase. Wie de wandeling door de tuin wil vereeuwigen, kan terecht in de fotohoek . Met het mooi verlichte stadhuis op de achtergrond is elke selfie geslaagd. De Wintertuin op de Grote Markt is gratis toegankelijk.

Voor de kerstmarkt met zijn 170 standen moet je op het Herbert Hooverplein en het Mgr. Ladeuzeplein zijn.

Van 5 december tot 5 januari. Grote Markt. Info: www.visitleuven.be.