Menu

Op stap in Aalst met de Open Monumentenkaart: DEEL 1

Aalst Carnaval

Aalst: de op één na grootste stad van Oost-Vlaanderen waar het driedaagse carnavalsfeest uitgeroepen werd tot werelderfgoed door UNESCO. In het centrum kan je daarbij heel wat monumenten bewonderen zoals het belfort, de Sint-Martinuskerk en ’t Gasthuys. Wij bezochten Aalst met onze Open Monumentenlidkaart. Omdat je lidkaart tegelijk ook werkt als UiTPAS konden we tijdens onze stadsexcursie volop punten sparen en inruilen tegen allerlei mooie aanbiedingen.

Uitpas Aalst

Infokantoor Toerisme: waar alles begint

In het Infokantoor Toerisme op de Hopmarkt warmen we ons op aan een 360°-film over Aalst én sparen we meteen ons eerste punt van de dag: de ideale start van een stadsbezoek. In de marge leren we ook dat de spotnaam Ajuinenstad stamt uit de 19e eeuw en simpelweg afkomstig is van de enorme ajuinenteelt in de regio. Soms hoef je het niet ver te zoeken.

Met de stadswandelzoektocht of de iPad-wandeling 'Wij zijn zot van Aalst’ kom je langs de meeste bezienswaardigheden in de stad. Of je doet net als wij: schaf je een stadsplan aan en zwerf langs de verkeersvrije winkelstraten, de kleine steegjes en de kaaien aan de Dender op zoek naar erfgoed… en extra punten voor je Open Monumentenlidkaart.

Aalst is een stad vol contrasten, niet in het minst het contrast tussen rijk en arm. De 19e -eeuwse tegenstellingen zijn in het straatbeeld nog steeds duidelijk zichtbaar. Beluiken liggen er naast majestueuze herenhuizen, verlaten woningen naast imposante winkelpanden. Op de anders eentonig saaie elektriciteitskasten prijken prachtige erfgoedfoto’s . Leuke vondst!

Utopia Aalst

Punten scoren in architecturale parel: Utopia

“Wij zaten vroeger letterlijk in een kelder. We zijn dus heel tevreden met onze nieuwe bibliotheek”, klinkt het aan de balie van Utopia, de pas geopende bib van Aalst. Het strakke gebouw met grote ramen is in de running voor verschillende internationale prijzen: het loont de moeite om er eens binnen te stappen. Aan de ingang naast de balie kan je één keer per week een extra punt sparen op je Open Monumentenkaart.

We haken in op een rondleiding met leerlingen uit het eerste middelbaar die met stijgende verbazing horen dat onder de bib een tijdscapsule werd begraven met onder meer de film ‘De Helaasheid der Dingen’. Leerkracht Sara Verleysen is opgetogen: “De nieuwe bib biedt zoveel meer voor onze leerlingen. Het is een echte beleefplek geworden waar ze ook gezelschapsspellen kunnen spelen of een hapje kunnen eten.”

Er is gelukkig ook ruimte voor erfgoed. De oude Pupillenschool – een school voor soldaten in spe – werd mee geïntegreerd in het nieuwe majestueuze gebouw. Bij een replica van een oude drukpers gaan de vingers in de lucht. Aalsterse leerlingen kennen hun geschiedenis. “Van Dirk Martens”, zegt Stijn trots. De gids vult aan. “Wist je dat hij de eerste exemplaren van ‘Utopia’ van Thomas More in 1516 drukte met zijn ‘letterzetter’?”

Belfort Aalst

Bezoekersgids Belfort in ruil voor 2 punten

Het belfort is dé blikvanger op de Grote Markt. Het Belfort in Aalst is eigenlijk niet één groot gebouw, maar drie verschillende gebouwen bij elkaar: de toren, het schepenhuis en het gebiedshuisje. De sierlijke belforttoren prijkt al bijna 20 jaar op de lijst van de Unesco werelderfgoedlijst en herbergt één van de oudste beiaarden van ons land.

De ‘Tettentoren’, zoals ze de toren van het oud schepenhuis hier in Aalst noemen, is elke derde zondag van de maand van 14 tot 17 uur toegankelijk. De toren heeft zijn ondeugende bijnaam te danken aan zijn wijzerplaat met halve bollen. De neogotische cijfers die vroeger op het uurwerk op de toren prijkten werden in 1964 vervangen.

In ruil voor twee punten krijg je gratis de bezoekersgids ‘Belfort binnenstebuiten’ bij het Infokantoor Toerisme.

Sint-Martinuskerk

Biertaks voor Sint-Martinuskerk

De majestueuze en toch niet volledig afgewerkte Sint-Martinuskerk (net voorbij de markt) is een stijlvoorbeeld van Brabantse gotiek. Om de bouw te bekostigen, voerde de stad in de 15de eeuw een biertaks in. Hoe meer de Aalstenaars dronken, hoe sneller er werd gebouwd. Uiteindelijk sleepte de bouw decennialang aan. Hebben de Aalstenaars misschien niet gulzig genoeg gedronken?

Het interieur van de kerk is een ware kunstschat met als hoogtepunt het monumentale schilderij ‘Christus stelt Sint-Rochus aan als patroon van de vele pestlijders’ van Rubens. Je vindt het werk rechts van het portaal. In ruil voor twee punten krijg je gratis de brochure ‘van heiligen, engelen en duivels’ mee bij het Infokantoor Toerisme.

't Gasthuys- Stedelijk Museum Aalst

Leuk om weten: Aalst als filmlocatie

De historische stad Aalst en regio Dender vormden het decor voor verschillende films en series.

 • 13 Geboden : Misdaadreeks op VTM over een misdadiger die zich laat inspireren door de 10 geboden. De skyline van Aalst wordt in de begingeneriek prachtig in beeld gebracht.
 • De bende van Jan de Lichte (binnenkort) VTM-serie met Matteo Simoni in de hoofdrol. De serie is gebaseerd op de boeken van Louis Paul Boon. De roversbende teisterde halfweg 18e eeuw het zuiden van Oost-Vlaanderen. Jan de Lichte werd uiteindelijk opgepakt en gefolterd in de kelders van het belfort op de markt van Aalst.
 • Daens : Drama van Stijn Coninx met Jan Decleir in de hoofdrol over priester Adolf Daens die zich eind 19e eeuw inzet voor de armen in de stad en zich tegen kinderarbeid in de textielindustrie kant.
 • De Helaasheid der dingen  Tragikomische film van Felix van Groeningen over een marginale familie in een fictieve gemeente. De aandachtige kijker zal er zeker de link met de Denderregio in herkennen.
planning

Aalst Praktisch

 • Aalst is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het station ligt op wandelafstand van het centrum.
 • Wie met de wagen komt, parkeert best op de (betaal)parkings rond het centrum. Wij parkeerden op parking Keizershallen (3 euro/dag) in de Bleekveldstraat, op wandelafstand van de Hopmarkt.
 • Hongertje of koffiepauze? In het centrum van Aalst vind je in elke straat koffiehuizen, tearooms en restaurants.

Adressen

 • Infokantoor Toerisme, Hopmarkt 51, Aalst. Elke werkdag open vanaf 9u, zaterdag vanaf 10u, zon- en feestdagen vanaf 13u. Info: www.visit-aalst.be

 • Utopia, Utopia 1, Aalst. Open vanaf 10u. Gesloten op zon- en feestdagen. Info: https://utopia.aalst.be

 • Belfort, Grote Markt, Aalst. Open elke derde zondag van de maand tussen 14u en 17u. Groepen kunnen eender wanneer een rondleiding reserveren via het Infokantoor Toerisme.
 • Sint-Martinuskerk, Priester Daensplein, Aalst. Dagelijks open.
 • ’t Gasthuys – Stedelijk Museum, Oude Vismarkt, Aalst. Gratis toegang. Dinsdag tot en met vrijdag van 9u tot 17u, zaterdag, zon- en feestdagen  van 14u tot 18u.
 • Cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalst. Expo is dagelijks toegankelijk vanaf 10u. Gesloten op zondag. Info: www.ccdewerf.be
 • Netwerk, Houtkaai 15, Aalst. Open van dinsdag tot en met zondag vanaf 13u. Gesloten op maandag. Info: https://netwerkaalst.be
 • Stedelijk Zwembad Aalst, Zwembadlaan 2, Aalst. Dagelijks open. Info: www.aalst.be