Menu

Op stap in Aalst met de Open monumentenkaart: DEEL 2

Aalst Ipad

Met onze Open Monumentenkaart trekken we door Aalst. Omdat onze lidkaart tegelijk ook werkt als UiTPAS kunnen we tijdens onze stadsexcursie volop punten sparen en inruilen tegen allerlei mooie aanbiedingen. De oudste kern van de stad is ons eerst doelwit.

't Gasthuys- Stedelijk Museum Aalst

Het Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum ’t Gasthuys  ligt net achter de Sint-Martinuskerk en is gratis toegankelijk. We bevinden ons hier in de oudste kern van de stad. Vroeger liep de Dender naast het voormalige hospitaal dat sinds de 13e eeuw door kloosterzusters werd bemand.

Bij je bezoek krijg je een extra punt op je lidkaart. Ook wie het (betalende) zintuigenprikkelende kinderparcours volgt, krijgt een extra punt. De permanente tentoonstelling focust op de geschiedenis van Aalst en de grote namen die de stad mee vorm gaven, zoals priester Daens, schrijver Louis Paul Boon en kunstschilder Valerius De Saedeleer.

Umke Creylman, poetsvrouw in 't Gasthuys

DNAalst

De tijdelijke tentoonstelling DNAalst is een parel. Je treedt er binnen via de kloosterkapel, sowieso al een sacrale plek. De pandgang rond de kruidentuin biedt toegang tot verschillende kamers waar telkens een Aalsters facet op een fascinerende manier werd uitgewerkt.

’t Gasthuys is goed voor een ruim anderhalf uur durend bezoek. Dat zegt ook poetsvrouw Umke Creylman die wat blij is in dit historisch kader te kunnen werken. “Tijdens de zomer vinden hier nocturnes plaats met foodtrucks en DJ’s. Het is het uitgelezen moment om vrienden en familie mee te tronen naar mijn werkplek. ’t Gasthuys is een boeiende brok geschiedenis dat ook bij Aalstenaars te weinig gekend is.”

cc De Werf in Aalst

Punten inruilen voor gratis voorstelling

Cultuurcentrum De Werf  wordt zo genoemd omdat de bouw 25 jaar aansleepte. De naam leidt vandaag tot veel verwarring, want ‘De Werf’ ligt in de Molenstraat en het nieuwe stadhuis ligt aan… De Werf naast de Dender wat verderop. Ben je nog mee?

Bij voorstellingen, lezingen of cursussen ontvang je hier een extra punt op je lidkaart. Als er een tentoonstelling loopt – zoals nu met de foto-expo ‘Staatsieportretten’ op de eerste verdieping – kan je 1x per week een extra punt scoren. Sommige voorstellingen kan je door het omruilen van 5 of 10 punten gratis of met korting bijwonen.

Netwerk

Netwerk Aalst: centrum voor hedendaagse kunst

We steken de Dender over en stappen via de rechteroever naar de Houtkaai. Deze buurt krijgt binnenkort een heel nieuw jasje aangemeten. Koning auto zal er verdwijnen en er komt een fietsbrug net voor de deur van Netwerk:  een hedendaags kunstencentrum en filmhuis. Hans Bocxstaels kijkt reikhalzend uit naar de werken. “Ook wij evolueren mee”, zegt hij. “Tegen 2020 willen we hier zeven dagen op zeven arthouse films programmeren.” Wie een filmvoorstelling bijwoont of een tentoonstelling bezoekt, spaart een extra punt. Af en toe zijn er ook acties waarbij je punten kan omruilen.

Passementerie Van den Brulle

Het kader is uniek. Netwerk is gevestigd in de bedrijfsgebouwen van de voormalige passementerie Van den Brulle. Hier werden de koorden vervaardigd om gordijnen op te knopen. Iets wat hier niet zou misstaan als we de slordig opgeknoopte gordijnen zien in de nieuwe filmzaal. “We willen hét alternatieve filmhuis van de Denderregio worden”, gaat Bocxstaels verder. “Tegelijk willen we ons ook als modern kunstencentrum verder profileren. Netwerk moet een open ontmoetingsplek worden.” Vanaf april kan je hier de kunsttentoonstelling ‘Dialogues with People’ bezoeken.

zwemmen

 

Hoe sluit je best een dagje cultuur en erfgoed af? Met een zwembeurt zowaar. In het Stedelijk Zwembad  scoren we een extra punt en in ruil voor 5 punten krijgen we 1 euro korting.

cc De Werf in Aalst

Extra voordelen met de Open Monumentenkaart in Aalst?

Check www.uitpasdender.be

Ons dagje Aalst heeft ons vijf extra punten opgebracht.

  • Aan de balies van de bib, cultuurcentrum De Werf en het zwembad kan je zelf je extra punt (1x/week) opladen. Hou je  Open Monumentenkaart enkele seconden tegen het midden van het gele vlak op het zwart zuiltje.
  • Aan de balies van de dienst Toerisme, het Stedelijk Museum ’t Gasthuys en kunstencentrum Netwerk geef je je Open Monumentenkaart af voor een extra punt. Je kan hier ook punten omruilen voor gadgets of voordeelacties.
  • Met je Open Monumentenlidkaart kan je op meer dan 2.000 plaatsen in Vlaanderen punten sparen en omruilen voor fantastische voordelen. De Open Monumentenkaart is net als een UiTPAS ook geldig in Gent, Brussel (daar wordt de UiTPAS ‘Paspartoe’ genoemd), Oostende, Maasmechelen, Lier, Wetteren, Erpe-Mere, Lede, Haaltert, Ninove, Wichelen, Berlare, Dendermonde en Denderleeuw.