Menu

Op stap met de hond: in deze monumenten is de viervoeter welkom

Op stap met de hond

“Als ze welopgevoed zijn en andere bezoekers niet storen, zijn honden hier altijd welkom”, zegt Paul Verwaest van de Wintertuin Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Er zijn meer hondvriendelijke Open Monumenten dan je op het eerste zicht zou denken. Vandaag trippelen we samen met Elmo en Jim  door het kasteel de Renesse in de Kempen.

Op stap met hond

Het domein de Renesse in het centrum van Oostmalle is een knooppunt van wandel- en fietsroutes door de mooie Kempen. “Hier wonen veel hondeneigenaars in de omgeving. Dit kasteelpark is dan ook een zegen voor al wie zijn hond een frisse neus wil geven”, zegt Nathalie Helsen (26) die met haar teckel Elmo (1,5) op stap is. Nathalie werkt als conciërge in het cultureel centrum De Notelaar in Oostmalle en komt dagelijks wandelen met haar hond.

De gratis parking bij het domein is op zondag- en maandagnamiddag iets drukker bezet. Dan is café Het Binnenhof in het ronduit unieke kader van de ridderzaal van het kasteel de Renesse open. Nathalie is verrast als we haar vertellen dat Elmo gewoon binnen mag in het imposante kasteel in Vlaamse neorenaissancestijl. “Elmo is van nature heel nieuwsgierig. Het is een jachthond. Hij snuffelt aan alles.” In elke hoek van het terras en ook binnen staan er drinkbakken voor de honden die op de binnenplaats komen genieten van de herfstzon.  

Het kasteel van Oostmalle werd begin 15e eeuw gebouwd door Willem van Berchem. Het enige wat nog overblijft, is de donjon. Het kasteel werd meermaals verwoest en heropgebouwd, telkens in een andere stijl. De laatste keer dateert van 1920. Er doet zelfs een spookverhaal de ronde over de geest van een Duitse onderofficier uit de Eerste Wereldoorlog die in het kasteel zou rondwaren.

Op stap met de hond

Nathalie huivert even. Elmo heeft geen oren naar het verhaal en trippelt rustig verder op de houten plankenvloer. “In en rond het kasteel vinden veel evenementen plaats”, weet Nathalie. “Het is een toffe ontmoetingsplek geworden.” Naast de slotgracht staat een 40 meter hoge mammoetboom. Elmo snuffelt nieuwsgierig aan de voet van de woudreus. In het domein staan wel meer monumentale bomen, weet Nathalie. “Er is ook een prachtige beuk te bewonderen nabij het boswachtershuis.”

We nemen afscheid van Elmo en Nathalie en stappen via brede dreven naar de hondenlosloopweide midden het bos. De majestueuze beuk staat er schuin tegenover. Hier botsen we op Andra Grenacher (24) en haar hond Jim (3), een kruising van een pitbull met een Stafford. Andra is zaakvoerster van Bistro Nobis in Oostmalle. Als ze even weg kan van de drukke zaak, komt ze met Jim graag wandelen op het kasteeldomein. De pas aangelegde hondenlosloopweide is haar vaste stopplaats. “Hier kunnen honden tenminste nog ravotten. Meestal heb ik ook een bal mee waar hij dolgraag achter loopt.” Jim ziet er oprecht gelukkig uit binnen de omheinde weide. “Een hond moet af en toe eens goed kunnen crossen”, weet Andra.

 

Nog meer historische plekken waar de hond welkom is

Kasteel van Poeke

Uitsmijter: Zelfs honden laten erfgoed na!

Hondenkennel in Kasteel Van Poeke

Naast het Kasteel van Poeke  ligt een hondenkennel met bakoven. In dit fantasierijke hok uit 1881 hield de kasteelheer zijn jachthonden. Goed gezien van de kasteelheer, want dankzij de oven waar brood gebakken werd, konden de honden zich warm houden op koude nachten. Tot in de twintigste eeuw was het ondenkbaar dat de trouwste vriend van de mens binnenshuis werd gelaten. Een hond werd gezien als een buitendier.