Menu

Op stap met de hond: in deze monumenten is de viervoeter welkom DEEL II

Op stap met hond

"Honden mogen overal mee", klinkt het bij Stoomcentrum Maldegem. En er zijn wel meer hondvriendelijke Open Monumenten dan je op het eerste zicht zou denken. Wij laten  vandaag Junior rondsnuffelen in het Huisje van Majutte, het oudste vissershuisje van de kust.

Met de hond in huisje van Majutte

“Alle honden zijn hier welkom, uitgezonderd zeehonden.” De voormalige schooldirecteur weet zijn publiek te boeien met talloze grapjes. Het eeuwenoude huisje is volgestouwd met visserserfgoed. In ‘Ontmaskerd’ gaf schrijver Pieter Aspe een hoofdrol aan dit prachtige decor. In de pekelput in de met Delftse tegels opgesmukte keuken is het lijk uit het boek nog steeds te bewonderen.

Nancy Bronselaer (50) is er vaste klant. Haar Malteser Junior (8) krijgt er bij elk bezoek een warm welkom van de uitbaters. Terwijl Junior af en toe zijn neus in de drinkbak steekt, geniet Nancy van een blonde Kokketeute, het plaatselijk streekbier. “In de winter kom ik hier mijn flesje ‘Stientje Kervel’ inslaan, een groene likeur van het huis dat verwijst naar het kruidenvrouwtje Justine ‘Stientje’ Bogaert die begin 19e eeuw de schrik van de Blankenbergse kinderen was.”

Het piepkleine huisje biedt plaats aan zeventig personen, binnentuin meegerekend. “Er bestaat geen café zoals dit”, weet Nancy. Ze is afkomstig uit Affligem, maar nestelde zich een aantal jaar geleden samen met haar moeder in Blankenberge, de badstad waar ze als kind al zo graag naar op reis ging.

Huisje van Majutte

“In Huisje van Majutte zie je hoe vissers in het oude Blankenberge woonden en werkten. Niet te geloven dat ten tijde van visser Majutte hier een familie van veertien personen leefde. De jongste sliep gewoon in de onderste lade van de kast.” Junior wijst ons dapper de weg via de keuken naar de binnentuin. Ogen tekort om de tientallen details in je op te nemen. De iPad die je aan de ingang krijgt van Peter voorziet tekst en uitleg. “Aan elk voorwerp hangt een anekdote vast”, zegt Nancy bewonderend. “Ik hou enorm van die kleine dingen die een eigen verhaal hebben, zoals de lollepot die vrouwen in de 17e eeuw gebruikten om hun benen warm te houden.”

Op de eerste verdieping is het even genoeg geweest voor Junior. Hij nestelt zich tegen de rechtervoet van Nancy. “Het is niet de meest sportieve hond, maar hij gaat graag wandelen in Blankenberge. Telkens we het Huisje van Majutte binnen stappen, kwispelt hij opgetogen met zijn staart.”

 

Ook in de deze monumenten is de hond welkom