Menu

Restauratie van Peter Benoits vleugelpiano

Piano Peter Benoit

De organisatie

Het Peter Benoit Fonds werd opgericht in 1902 en heeft als taak het werk en de nalatenschap van componist Peter Benoit (1834-1901) en andere Vlaamse componisten te bewaren, te ontsluiten, te publiceren en te promoten. Het Fonds ondersteunt daarnaast hedendaagse componisten via programmatie en promotie van hun werk. In opdracht van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen heeft het Peter Benoit Fonds de taak op zich genomen om de historische Pleyel vleugelpiano van Peter Benoit te restaureren.

Het erfgoed

In 1884 bestelde Peter Benoit een vleugelpiano bij de bekende Parijse pianobouwer Pleyel Wolff & Cie voor de Stedelijke Muziekschool van Antwerpen, het latere Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. Na het overlijden van Peter Benoit bleef het instrument ten dienste staan van zijn opvolgers. Sinds 1967 wordt dit instrument in permanente bruikleen beheerd door Museum Vleeshuis. De piano is op dit ogenblik niet meer bespeelbaar. Namens het Koninklijk Conservatorium Antwerpen heeft het Peter Benoit Fonds de taak op zich genomen om het instrument te restaureren. Na restauratie zal de piano terug in het Museum Vleeshuis te zien zijn en gebruikt worden voor concerten met laat negentiende-eeuwse en vroeg twintigste-eeuwse muziek.

Peter Benoit

Het project

Het project Benoit-Pleyel betreft de restauratie van de historische Pleyel piano-vleugel die componist Peter Benoit in 1884 bestelde voor de Stedelijke Muziekschool van Antwerpen, die hij later omvormde tot het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. Het project wordt geleid door het Peter Benoit Fonds, in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, het Museum Vleeshuis en het Studiecentrum Vlaamse Muziek.

Sta jij ook te springen om erfgoed in Vlaanderen te steunen? Dat kan met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert

Praktisch