Menu

Spraakmakende huwelijken: Leopold III van België en Lilian Baels

Leopold III

Sinds 1804 is het bij wet vastgelegd dat een kerkelijk huwelijk eerst moet voorafgegaan worden door een burgerlijk huwelijk. Koning Leopold III legde die wet in 1941 naast zich neer en trouwde met burgermeisje Lilian Baels.

Koningin Astrid

In 1935 kwam Koningin Astrid, de eerste vrouw van Leopold III tragisch om het leven bij een auto-ongeluk in het Zwitserse Küssnacht. Ze was 29 jaar en zwanger van haar vierde kind.  De dood van de geliefde koningin stortte het land in diepe rouw.

Op 24 juli 1938 ontmoette Leopold III voor de eerste keer Lilian Baels die enkele jaren later zijn tweede echtgenote zou worden. Die dag onthulde hij het Koning Albert I – monument aan het sluizencomplex De Ganzenpoot in Nieuwpoort. West-Vlaams provinciegouverneur Hendrik Baels was uiteraard op deze plechtigheid aanwezig. Het verhaal gaat dat het gezelschap daarna naar de Grote Prijs van Oostende vanuit de loge in de Wellington hippodroom ging kijken. Lilian komt ook af en ontmoet er Leopold voor de eerste keer. De volgende dag gaan ze samen golfen in het Zoute.

Ze trouwen in volle oorlog op 11 september 1941 in de kapel van Laken. Het huwelijk wordt ingezegend door kardinaal Van Roey. Pas op 6 december 1941 volgt het burgerlijk huwelijk. Lilian, vanaf dan de prinses van Retie, was toen al zwanger van Alexander.

Het nieuws over het huwelijk werd op 7 december voorgelezen in alle kerken. Een groot deel van de bevolking kon zich niet met het idee verzoenen. Zijn huwelijk had op zich niets te maken met de Koningskwestie die het land in 1951 ferm zou verdelen, maar droeg bij tot de negatieve beeldvorming rond zijn persoon.

Ontdek domein Argenteuil

Na de troonstafstand in 1951 ten gunste van zijn zoon Boudewijn verhuisden Leopold en Lilian Baels rond 1960 naar kasteel Argenteuil in Waterloo waar ze een eerder teruggetrokken leven leidden. Toen Lilian er, toen al 19 jaar weduwe, in 2002 stierf,  verkocht de staat het landgoed aan de Waalse industrieel Jean-Marie Delwart die het domein opwaardeerde. Eind 2019 kwam het kasteel opnieuw op de markt.

Remote video URL