Menu

Spraakmakende huwelijken: Lodewijk XVI en Marie Antoinette

Versailles

Het kasteel van Versailles is het tot vorstelijke residentie omgebouwde jachthuis van koning Lodewijk XIV, de Zonnekoning.  Eén van de vele in het oog springende zaken waren de 55 fonteinen in de tuin. Het water kwam uit de Seine en werd opgepompt door de Machine van Marly, een pompstation op de kade van Bougival dat het water 18 kilometer voortstuwde tot in Versailles. De machine was afgewerkt in 1684 en zou 133 jaar lang water naar de fonteinen stuwen.  In 1770 was Versailles de plek van het uitbundige en decadente huwelijksfeest van Lodewijk XVI en Marie Antoinette.

Marie Antoinette

Van tienerhuwelijk tot guillotine

Lodewijk was 15 jaar en Marie Antoinette 14 jaar toen ze elkaar in Versailles voor het eerst zagen en er op 16 mei 1770 huwden. Die dag spoten alle fonteinen het Seinewater hoog in de lucht. Er werd feest gevierd tot in de vroege uurtjes op het omvangrijke domein. Tijdgenoten spreken van enkele duizenden aanwezigen. Ze kregen er allemaal te eten en de meesten bleven ook slapen in het kasteel. Het hele gezelschap genoot van een voorstelling van de opera ‘De Dorpsziener’ van de invloedrijke denker Jean-Jacques Rousseau. De opera was voor de eerste keer in 1752 opgevoerd voor Lodewijk XV, de grootvader van de dauphin. Marie Antoinette bleef haar hele leven fan van de eigenzinnige Rousseau. Na zijn dood bezocht ze zijn graf af en toe.

Lodewijk werd in 1774 tot Lodewijk XVI gekroond. Het koppel kreeg vier kinderen. De Franse Revolutie deed hen de das om. Beide werden in 1793 publiekelijk geëxecuteerd. Een jaar voordien werd hun woonplaats, het Kasteel van Versailles, officieel al uitgeroepen tot nationaal museum, als eeuwige herinnering aan het Ancien Régime.

Versailles