Menu

Tijdreizen met de coole virtual reality-bril in abdijmuseum Ten Duinen

Kruip in de huid van de leerjongen van de boekbinder

In Abdijmuseum Ten Duinen kan je de middeleeuwse abdij –waarvan vandaag enkel de ruïnes overblijven- virtueel bezoeken. Met Virtual Reality-bril op, beland je onmiddellijk in het jaar 1490. Ontdek de bewoners, blader in de versierde handschriften, laat je verrassen door een wereld die tot leven komt.

Mocht professor Barabas echt op de aardbol rondlopen, zou hij deze kerstvakantie zeker de teletijdmachine van Abdijmuseum Ten Duinen komen testen. In een tiental minuten keer je terug naar het Coxyde van 1490. Als leerjongen van een boekbindersatelier uit Brugge kom je terecht voor de poort van de abdijkerk. Je komt in de abdij een boek ophalen dat hersteld moet worden, maar je bent wat aan de late kant. De abt staat je op te wachten en neemt je mee doorheen de abdij naar de abtswoning.

Abdijmuseum Ten Duinen

"Het moest wereldklasse zijn"

Deze VR-toepassing werd gecreëerd door het Brugs bedrijf Alfavision dat ook in Historium (Brugge) en C-Mine (Genk) de Virtual Reality ervaringen uitwerkte. Els De Rooy, mede-oprichter van AlfaVision: “De opdracht was iets te maken van wereldklasse. Dit is de eerste VR-toepassing in de museumwereld waarin artificiële intelligentie verwerkt zit: door toevoeging van artificiële intelligentie ‘ziet’ de abt wat jouw aandacht trekt en reageert hij daarop. Als jij dus naar een bepaald punt kijkt, zoals bijvoorbeeld naar een gebouw, zal de computer dat herkennen en geeft de begeleidende stem uitleg daarbij.”