Menu

Tunnelwandelingen in de Rupelstreek

Tunnelwandelingen Rupelstreek

De Rupelstreek telt meer dan 44 tunnels onder de verbindingswegen. Door de tunnels werd de klei en de gedroogde bakstenen vervoerd met paard en kar of met kleine locomotiefjes tussen kleiput, machinehal en de ovens langs het water. Van vele tunnels zijn bovengronds nog de opkanten bewaard langsheen de weg. Ze zijn zo uniek in het landschap dat deze wandelingen (4 à 5 km) ze graag in de kijker zetten.

Tunnelwandeling De Schorre

Tunnels, klei, water en natuur

De wandeling Tunnels, klei, water & natuur laat je een steenbakkersgehucht ontdekken dat decennialang leefde van de kleiontginning langs de oevers van de Rupel. Steenmakers en steenbakkers leefden er naast elkaar in kleine straatjes tussen de kleiputten.

Praktische info: Start- en eindpunt: Museum Rupelklei, Uitbreidingstraat 33, Terhagen (Rumst), fietsknooppunt (tussen 50 en 26), wandelknooppunt 98. Met de auto? Het museum heeft geen eigen parking. Parkeren enkel mogelijk in de buurt.

Tunnels, blote voeten en geheimen in het bos

De wandeling Tunnels, blote voeten en geheimen in het bos is slechts 4 km lang maar ze is uitermate geschikt voor actieve kinderen. Onderweg kunnen ze hun hartje ophalen op het barrevoetspad of ze kunnen de bijzondere steenbakkerijrelicten en de bewoners spotten die het bosrijke gebied van de Schorre bevolken. Aan knooppunt 200 kan je van het parcours afwijken om verderop links te pauzeren in het bos met de magische uitkijktoren. Neem een knabbel en een drankje mee en je geniet vast en zeker van een avontuurlijke wandeling.

Praktische info: Start- en eindpunt: Fietsbelevingscentrum de Velodroom, Provinciaal Recreatiedomein de Schorre - knooppunt 201.

Toerisme Rupelstreek

Tunnels en het volksleven in steenbakkerijgehucht Noeveren

Start je bezoek aan het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen en geniet van dit historisch pareltje steenbakkerijerfgoed. Loop vervolgens naar knooppunt 329. Al kuierend door de steenbakkerijrelicten leer je het leven in de steenbakkersgehuchten Noeveren en Hellegat kennen. Een beetje avontuur is nodig om de tunnels te ontdekken. 

Praktische info: Start- en eindpunt: Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen (EMABB), Noeveren 67.

Tunnels, steenbakkerijpaarden en natuurverkenning

De wandeling 'Tunnels, steenbakkerijpaarden en natuurverkenning', vertelt het verhaal van de voormalige steenbakkerijontginning waar trekpaarden belangrijke werkkrachten waren. Je ontdekt een voormalige paardenstal, oude steenbakkerstunnels en kleiputten waar de natuur terug vrij spel heeft gekregen en waar watervogels graag thuis zijn. Neem alvast je verrekijker mee om vogels te spotten.

Praktische info: Start- en eindpunt: Natuur.huis de Paardenstal, knooppunt 153.