Menu

Véronique Leysen opent koffiebar Maurice in historische kapel in hartje Antwerpen

Sint-Annakapel Antwerpen

“Hier hangt een magische sfeer”

“Een koffiemoment is iets heilig. Je zet even de tijd stil om voluit te genieten. Het was voor mij van in het begin duidelijk dat dit op een bijzondere plek moet gebeuren”, zegt creatief onderneemster Véronique Leysen (33). Die plek is de Sint-Annakapel in het centrum van Antwerpen geworden. Geen boekenwurm zal in de erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience aan de overkant nog met een droge keel zitten.

Veronique Leysen

In een kapel van 1405 bouw je niet snel even een koffiebar, lijkt me.

Véronique: “Nee, dat heb ik ondertussen ook begrepen (lacht). We moesten eigenlijk een jaar geleden al open gaan. Het heeft veel tijd en centen gekost omdat je in een beschermd monument niets kan doen zonder de nodige vergunningen. Killing voor een jonge onderneemster als ik. Maar ik zou het meteen opnieuw doen, want het loont absoluut de moeite.

Waarom?

Het interieur van de kapel heeft een ongelooflijke charme, we doen er alles aan om dat te behouden. Het verhaal erachter: een opvanghuis voor vrouwen van lichte zeden, boeit mij enorm. In de godshuisjes achter de kapel werden tot 1963 vrouwen opgevangen. De kapel was in de 19de eeuw de werkplaats van de beeldhouwer Frans Joris en daarna deed het dienst als boekenmagazijn voor de stadsbibliotheek. Nog later was het de opslagplaats van een melkboer en in een recent verleden huisde er een restaurant in.

Wij willen qua inrichting vooral inzetten op de puurheid van de gotische kapel. Hier hangt een magische, bijna hemelse sfeer. Het plafond is 9 meter hoog en er is een mezzanine. De enorme ramen laten veel licht toe en het pleintje achter de kapel is heel sfeervol. Prachtig!

Véronique Leysen
Creatief ondernemer

"Ik vind het initiatief van Open Monumenten de max. Dankzij hun inzet krijgen wij gebouwen te zien waar we anders nooit binnen kunnen kijken."

Sint-Annakapel Antwerpen

Eerder had je al een Maurice in de Boerentoren in Antwerpen en er is ook een Maurice in de Cogels-Osylei in Berchem. Heeft Maurice nu in de Sint-Annakapel zijn vaste stek gevonden?

Maurice is genoemd naar mijn opa, een supergezonde man, een hipster avant-la-lettre. In onze ontbijt- en lunchbar promoten we het gezonde leven.  Eerder had ik voor de koffiebar in de Sint-Annakapel een andere naam in gedachten: ‘Maman’. Met een abstract Mariabeeldje als logo. Maar omdat we meerdere Mauricen willen openen in samenwerking met Dille & Kamille ben ik bij het ‘oude’ concept gebleven. Het is onze bedoeling om op termijn ook in steden als Hasselt, Brugge en Eindhoven voet aan de grond te krijgen. 

Ook op erfgoedlocaties?

Dat zou zeker een meerwaarde zijn. De bedoeling is in elke Maurice een eigen zaakvoerster te plaatsen. Ik wil wat meer tijd investeren in mijn gezin en in Studio Véro waarbij ik ondernemers van A tot Z bijsta in hun ondernemersverhaal.

Den Wolsack

Bezoek je vaak erfgoed?

Mijn vriend (Thomas Vanderveken, red.) is een megaculturo. Op reis doen we heel veel erfgoed aan. Niet zozeer het gebouw zelf boeit mij, als wel het interieur. Het maakt mij niet uit of het een kasteel, villa, kerk of abdij is. We hebben het geluk dat we onze 2,5 jaar oude zoon Otto overal mee naartoe kunnen nemen. Hij staat nog open voor alles. Maar voor pakweg Kazerne Dossin in Mechelen is het nog te vroeg. Dat blijft teveel aan de ribben kleven, zelfs bij mij.

Als interieur je boeit, moet je zeker de Hofkamer in het monumentale huis Den Wolsack eens bezoeken. Het ligt op wandelafstand van de Sint-Annakapel. Open Monumenten heeft er zijn kantoren.

Ik ben er nog nooit geweest, maar zal dat zeker eens doen. Ik vind het initiatief van Open Monumenten de max. Dankzij hun inzet krijgen wij gebouwen te zien waar we anders nooit binnen kunnen kijken.

Sint-Annakapel

Hoe wil je de Sint-Annakapel zien evolueren?

Het moet een bruisende plek in de stad worden, waar iedereen welkom is. De eerste Maurice in de Boerentoren heeft het hart van de Antwerpenaar snel veroverd. Het was een toffe nostalgische plek zonder scrupules. Die unieke sfeer willen we ook in de Sint-Annakapel nastreven, met respect voor het erfgoed. We willen een gezellige koffieplek creëren waar het niet uitmaakt welk merk sneakers je draagt.

Vergis ik me of ben jij met de Mauricebars een trendsetter in Antwerpen?

Eigenlijk was Caffènation de eerste die in Antwerpen een echte koffiebar met barista opende, nu zo’n 10 jaar geleden. Wij openden 7 jaar geleden in de Boerentoren. Voor veel klanten was dat een compleet nieuw gegeven. Koffie neemt doorheen de geschiedenis altijd een belangrijke plek in. Tijdens oorlogen werd het zelfs gesmokkeld zodat mensen altijd hun bakje troost hadden. Een koffie drinken betekent dat je even tijd neemt voor jezelf en je gezelschap. Het is een moment van rust en past perfect binnen de drukke stadsvibe die zo eigen is aan Antwerpen.

Maurice opent halfweg september in de Sint-Annakapel, Korte Nieuwstraat 22 in Antwerpen.