Menu

Vijf geweldige tuinen om te bezoeken

Kasteel Ooidonk

Straffe gasten die tuinmannen! Ze toveren de natuur om tot een strak in het gelid lopend geheel vol kleuren en vormen. Rembert Dodoens, de vader van de kruidtuinen, schreef in de 16e eeuw al over de geneeskrachtige werking van planten en kruiden. Wij hebben een sterke traditie van prachtige publieke tuinen. Deze vijf zetten alvast de toon.

Japanse Tuin

1. De Japanse Tuin in Hasselt

In 1985 ging Hasselt een zusterband aan met de Japanse stad Itami. Om die band ook symbolisch te bekrachtigen, schonk Hasselt aan Itami een torenbeiaard en Itami aan Hasselt een Japanse Tuin. Waar tot begin jaren negentig nog gewoon een weiland ligt, kan je nu wegdromen tussen de rots- en waterpartijen. Het geluid van het kabbelende water werkt rustgevend. Er zwemmen 190 verschillende koi-soorten in de beken en vijver van het park. Het Japanse karakter voor koi is hetzelfde als die voor liefde. Af en toe luidt de vredesbel in het park. Eind april staan de 225 Japanse kerselaars in bloei, een prachtig zicht. In de tuin staan ook monumenten en paviljoens die refereren naar de Japanse cultuur, zoals het ceremoniehuis waar de theeceremonieën worden gehouden. Wie alle symboliek in de tuin wil doorgronden, neemt best een gids onder de arm.

Leden van Open Monumenten genieten € 1,5 korting bij een bezoek. Je betaalt € 4,5 i.p.v. € 6. Je moet op voorhand je ticket reserveren via www.japansetuin.be.

De Japanse Tuin is open van dinsdag tot zondag, telkens van 10 tot 17 uur. Adres: Gouverneur Verwilghensingel 23, Hasselt.

Kruidentuin Abdijsite Herkenrode

2. De kruidentuin van Abdijsite Herkenrode in Hasselt

De cisterciënzerinnen bouwden vanaf 1217 abdij Herkenrode uit tot één groot complex. Ze hadden alles bij de hand om te kunnen leven, zoals bakkers, slagers, leerlooiers, maar ook tuinmannen. Toch is de kruidentuin van abdijsite Herkenrode geen reproductie van hoe het zou kunnen geweest zijn. Het is een naar alle maatstaven moderne tuin midden de waterrijke omgeving van abdijsite Herkenrode. Doorsneden met grachtjes vind je hier meer dan 500 verschillende kruiden en kruidachtige planten, elk met een eigen werking en duidelijk voorzien van de nodige info. De tuin is eigenlijk opgesplitst in twee grote delen. De Hortus Officinalis bestaat uit twaalf tuinkamers waar telkens één familie van een geneeskrachtige plant onder de loep wordt genomen. De Campus Officinal is is het gedeelte waar de meer praktische planten staan die vroeger of nu werden en worden gebruikt in de keuken of voor andere toepassingen. De 2 hectare grote tuin is mede door zijn aanleg een echt rustpunt geworden.

Met de gezinszoektocht ‘Pientere theepotten’ kunnen ook kinderen van de tuin leren genieten. In theepotten zitten leuke opdrachtjes verstopt.

Leden van Open Monumenten kunnen hier hun bon inruilen voor 1x gratis toegang tot het belevingscentrum. Je kan er getrouwheidspunten sparen met je lidkaart. In ruil voor vijf punten krijgt de tweede persoon gratis toegang tot het belevingscentrum.

De Abdijsite Herkenrode is dagelijks open in de zomer. Je moet wel op voorhand je bezoek reserveren aan het belevingscentrum en de kruidentuin. Een bezoek aan de tuin kost 4 euro.

Kasteel van Gaasbeek

3. Museumtuin van Kasteel van Gaasbeek

Het indrukwekkende Kasteel van Gaasbeek ligt midden in een gigantisch park dat in de 17e eeuw werd aangelegd. Het park is vrij toegankelijk. De hoogteverschillen imponeren. Je stapt er door indrukwekkende dreven en langs kleine paadjes. De classicistische triomfboog ter ere van Napoleon (1805) is één van de vele blikvangers in het park. Graaf Paul Visconti had het plan opgevat om vanaf hier een laan aan te leggen tot in Brussel. Het plan werd nooit uitgevoerd. Verder vind je er nog een neogotische schuur en de barokke Sint-Gertrudiskapel. Rond de slotgracht grazen de schapen van de Herder van het Pajottenland.

Een betalend (€ 5) deel van het park is de museumtuin. Het werd aangelegd ter herinnering aan de hoogdagen van de Belgische tuinarchitectuur. Tussen 1860 en de Tweede Wereldoorlog was België wereldtop op dat vlak. De tuin is opgesplitst in zes compartimenten die elk een deel van die geschiedenis verhalen. Je vindt er vaak uiterst zeldzame fruit- en groentesoorten. Begin 19e eeuw stond op het hoogste punt van de vroegbarokke ommuurde ‘Franse’ tuin een uitkijktoren. De toren bestaat niet meer, maar je hebt hier wel nog steeds een panoramisch uitzicht op het kasteel.

Het Kasteel van Gaasbeek gaat enkele jaren dicht voor een grondige renovatie.  De Museumtuin blijft tijdens de renovaties van het kasteel open van mei tot en met oktober. Meer info, reservatie (verplicht) en tickets vind je op www.museumtuingaasbeek.be.

Kasteel Ooidonk

4. Park van Kasteel Ooidonk

De Ooidonkwandelroute (7,5 km) vertrekt in het pittoreske Bachte-Maria-Leerne, een deelgemeente van Deinze. De bewegwijzerde wandeling gaat door een 900 meter lange oprijlaan omzoomd door lindebomen rechtstreeks naar het indrukwekkende Kasteel Ooidonk, een voorbeeld van Spaans-Vlaamse architectuur uit de Renaissance. Het kasteel bevindt zich vlakbij een kromming van de Leie.

Het kasteel wordt omringd door een fraai park dat perfect opgaat in zijn omgeving met bossen en weilanden. Tijdens de zomer staan de vele rozen en andere bloemen er massaal in bloei. De tuin bestaat uit twee delen, beide aangelegd in de 19e eeuw. De Franse tuin bestaat uit een groot aantal perken met rozen en zomerbloemen, die worden aangevuld met orangerieplanten. Robuuste eiken staan er al meer dan honderd jaar in groepjes van vijf. Via een brugje gaat het naar het Engels park met zijn gemillimeterd gazon.

Leden van Open Monumenten betalen voor de toegang tot het kasteel € 8 i.p.v. € 10 en kinderen betalen € 2 i.p.v. € 3. Er is een vaste vergoeding van € 55 per gids, maar Open Monumentenleden krijgen korting op de toegangsprijs en betalen € 6 i.p.v. € 7.

De toegang tot de tuin van het Kasteel Ooidonk kost € 3 en gaat integraal naar het onderhoud ervan. De tuin is enkel gesloten op maandag en dinsdagvoormiddag. Adres: Ooidonkdreef 9, Deinze.

Kasteel van Loppem

5. Park van Kasteel van Loppem

Drie bewegwijzerde wandelroutes (1,5 – 3 km) slingeren door de romantische landschapstuin in Engelse stijl. Het park rond het Kasteel van Loppem werd vijf jaar voor de bouw van het neogotisch kasteel aangelegd. De uit Duitsland afkomstige, maar woonachtig in Luik, tuinarchitect Jean Gindra tekende voor het ontwerp. Je vindt er grasland, bos, kunstmatige spiegelvijvers, parkbeelden en ‘follies’. Dat laatste zijn nutteloze bouwsels die een zekere ‘chic’ geven aan de tuinen van die tijd. Achteraan in het park staan enkele 300 jaar oude zomereiken, relicten van toen hier nog een uitgestrekt bos lag. Tal van kunstenaars en bekende namen hebben over deze paden gewandeld, zoals Guido Gezelle en koning Albert I die hier met zijn Regering van Loppem in 1918 zetelde.

Het doolhof rechts vooraan in het park spreekt tot de verbeelding. De toen 17-jarige Albert en 14-jarige Ernest van Caloen legden het doolhof samen met hun huisleraar aan in 1873. Je kan er nog steeds in verdwalen. Anderhalve kilometer groene en rode haagbeuk leiden naar een centrale boom.

Het park is vrij toegankelijk. Voor het doolhof moet je op voorhand reserveren via www.zedelgem.be. Een ticket kost 3 euro. Het doolhof is open van dinsdag tot zondag, telkens van 13 tot 18 uur. Reken toch op een drie kwartier voor je er terug uit geraakt.

Leden van Open Monumenten kunnen in het Kasteel van Loppem hun bon inruilen voor 1x gratis toegang en met hun lidkaart een getrouwheidspunt sparen. In ruil voor tien punten krijg je een gratis ticket bij aankoop van een betalend ticket.

De Getijdenmolen

Ben jij een erfgoedliefhebber?

Sluit je dan aan bij Open Monumenten

Als lid zorg jij er mee voor dat we historische plekken restaureren en openstellen. In ruil voor jouw steun, krijg je toegang tot uitzonderlijke erfgoedplaatsen in Vlaanderen en geniet je korting en voordelen met je Open Monumentenkaart.