Menu

Vijf monumenten die je lekker in jogging kan bezoeken

jogging

Er bestaat geen dresscode om een monument te bezoeken. Meestal houden wij het op casual. Soms horen daar ook wel eens wandelschoenen bij als we ons bezoek combineren met een wandeling. Sommige monumenten vragen om een iets sportievere outfit, in jogging bijvoorbeeld.

Sportimonium

Sportimonium in Hofstade

In ‘Hofstade Plage’ wordt al sinds de jaren twintig aan sport gedaan. Ondertussen is het domein eigendom van Sport Vlaanderen. Het strandgebouw uit 1938 werd in 2001 erkend als monument. Hier huist ook het Sportimonium, een sportmuseum die zijn gelijke niet kent. Je ontdekt er een unieke collectie sporterfgoed dat doorheen de jaren werd geschonken door bekende sporters en journalisten. In de Preservation Hall Victor Boin worden niet minder dan 30.000 sportvoorwerpen bewaard. Je kan hier ook sportief uit de hoek komen. In de expo ‘Breaking Boundaries’, meet je je talenten met die van de atleten op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen. Er is ook een groot aanbod aan volkssporten. De volkssporttuin is op dit moment helaas gesloten wegens COVID-19.

Leden van Open Monumenten kunnen in het Sportimonium hun bon inruilen voor 1x gratis toegang en met hun lidkaart een getrouwheidspunt sparen. In ruil voor drie punten krijg je vier mooie postkaarten cadeau.

Kaaihoeve

Kaaihoeve in Meilegem

De Schelde telt heel wat afgesneden bochten. Langs één van die bochten in het Oost-Vlaamse Zwalm ligt de 18e -eeuwse Kaaihoeve. Het is het ideale vertrekpunt voor een wandel- of fietstocht in de streek. Voor de Schelde werd rechtgetrokken, meerden hier boten uit Doornik aan met kalk en kolen. De goederen werden opgeslagen in de historische schuur die vandaag dienst doet als ontvangstruimte voor groepen. In de tuin en de hoeve richtte de provincie een natuureducatief centrum in, een natuurpretpark voor de jongsten zeg maar. Je kan er muziek maken op instrumenten en ravotten. De jongste durvers wagen zich op het blotevoetenpad. 

De tuin, het blote voetenpad, de speeldernis en De Kaaimeersen zijn open. De gebouwen zijn wegens coronamaatregelen tijdelijk gesloten.

 

Kasteel Beauvoorde

Kasteel Beauvoorde in Wulveringem

Het schitterende interieur van kasteel Beauvoorde is op zich al een boeiende ervaring. De populaire doe-expo 'gestript' maakt er helemaal een feestje van voor jong en oud. 

Maar wist je dat je je bezoek er gratis kan verlengen door je in het omliggende kasteelpark te wagen aan één van de toffe familiespelen? Met zijn 2 hectare heb je in het park voldoende ruimte voor een spelletje kubb, cricket of petanque. Ridder Arthur Merghelynck, de man die het kasteel naar 17e -eeuwse normen liet restaureren, zou dit zeker toegejuicht hebben. Hij hield van frivoliteit. Speurneuzen kunnen trouwens ook een schat zoeken in het kasteelpark. Er werd een geocache verstopt waarbij je aan de hand van drie tips op de exacte locatie van de schat komt.  

De tuinspelen zijn gratis te ontlenen in combinatie met een kasteelbezoek. Wie enkel de spelen ontleent, betaalt € 5. Leden van Open Monumenten betalen slechts € 3.

Leden van Open Monumenten kunnen hier hun bon inruilen voor 1x gratis toegang en met hun lidkaart een getrouwheidspunt sparen.

Landschap

Landschap De Liereman in Oud-Turnhout

Landschap De Liereman nabij de grens met Nederland bestaat uit bossen, heide, veen en stuifduinen. Afgelopen zomer ging nog 30 hectare veen en heide in vlammen op. Al sinds het mesolithicum is hier menselijke activiteit. Er bevindt zich een archeologische zone in het natuurgebied dat door Natuurpunt wordt beheerd. Niemand zal in het bezoekerscentrum vreemd opkijken als je hier in jogging aankomt. Het prachtige gebied wordt immers doorsneden door zes bewegwijzerde wandelroutes en je kan er ook heerlijk grensoverschrijdende fietstochten maken. Je stapt er langs grazers, spot er een jachthuis in cement-rustiek en schutterskuilen uit de Tweede Wereldoorlog.

Leden van Open Monumenten kunnen hier met hun lidkaart punten sparen en omruilen tegen een interessant voordeel.

Rieten

De Rieten in Wijshagen

Het archeologisch park De Rieten in de Rietenstraat in Wijshagen is gratis toegankelijk en 7 op 7 open. Geen mens die zich hier stoort aan een jogging. Vanaf  het onthaalpunt leiden 26 stapstenen je naar de grafheuvels. Onderweg krijg je het verhaal van de landbouwers, veetelers en ambachtslui die hier 2400 jaar geleden woonden te lezen. De site bestaat uit drie elitegraven, twee gewone graven, een Romeins heiligdom en een iets recenter grafveld. Het heiligdom zou tot de 3e eeuw in onze tijdrekening bezocht geweest zijn. In 1984 begonnen de opgravingen en in de loop van de daaropvolgende jaren kwamen heel wat interessante zaken naar boven. Ze worden bewaard in het Gallo-Romeins museum in Tongeren. Het archeologisch park is bijna 5 hectare groot.

Leden van Open Monumenten krijgen € 1 korting op de familievriendelijke zoektocht 'Archeoloog voor één dag'. 

Transfo

Nog meer sportieve monumenten

Op sommige historische plekken is het sportieve aanbod tijdelijk beperkt. Maar hou ze zeker in het oog om binnenkort een beweeglijke erfgoedtrip te maken.

Snorkelen, duiken, klimmen het kan allemaal op de vroegere steenkoolmijnsite van Beringen.  Ook het mijnmuseum is absoluut de moeite. Sportschoenen zijn een aanrader.

Langs het kanaal Bossuit-Kortrijk ligt de voormalige elektriciteitscentrale van Zwevegem. Deze monumentale industriële erfgoedsite is beschermd als monument. Transfo is een walhalla voor sport en avontuur. Je vindt er een death ride,  duikton,  laser shoot, escape room en je kan er ook kajakken en kamperen.

Die joggingbroek kan natuurlijk ook een fietsersbroek zijn. Bezoek het Koersmuseum, laat je inspireren door de grote flandriens en boek daarna een wielerdoop op de historische wielerpiste Defraeye-Sercu in Rumbeke. Het is nog even wachten op versoepelingen, maar daarna kan je er voor gaan.