Menu

Vrijerspaleizen van de adel: De Koninklijke Loge in Hoeilaart

Valentijn

Waar trokken edellieden en koningen naartoe om te flikflooien?

Koning Leopold II huwde al op 18-jarige leeftijd met zijn Maria Hendrika van Oostenrijk. Het koppel kreeg vier kinderen, maar raakte van elkaar vervreemd. Op latere leeftijd hield Leopold er verschillende maîtresses op na, onder wie in die tijd echte beroemdheden als de Franse balletdanseres Cléopâtre en La Belle Otero.

Koninklijke loge

De belangrijkste minnares was Caroline Delacroix, bekend als Blanche. Zij was zestien jaar, hij 64 jaar toen ze een koppel vormden. Ze verbleef in Brussel waar ze een lijfwacht kreeg omdat de Brusselaars haar niet lusten. Op de Koninklijke Loge aan de renbaan in Groenendaal was ze veilig voor de woedende blikken. De Koninklijke Loge was in 1889 opgericht. Het koningspaar zat er hoger dan de tribunes en kon vanachter het glas de paardenrennen volgen.

Het koppel kreeg twee kinderen en trouwde pas in 1909 toen Leopold II stervende was. Na de dood van Leopold II werd Blanche onder lichte dwang gevraagd uit Brussel te verhuizen. Zij en haar twee zonen bleven wel genieten van de toelagen van het koningshuis.

De Koninklijke Loge werd in 1919 vernield door een zware ontploffing op de renbaan. Munitie uit de Eerste Wereldoorlog lag er opgeslagen en een achteloos weggesmeten sigaret veranderde de renbaan in een puinhoop. Pas in 1924 werd de huidige prachtige Koninklijke Loge gebouwd. Het is het enige wat nog overblijft van de renbaan die tot in de jaren tachtig elke zondag een grote volkstoeloop kende. Rondom nam het Zoniënwoud terug de beschikbare ruimte in.

Ontdek meer sappige verhalen: