Menu

Vrijerspaleizen van de adel: kasteel van Groot-Bijgaarden

Valentijn

Waar trokken edellieden en koningen naartoe om te flikflooien?

Het was niet al wellust en beredeneerde huwelijken wat de klok sloeg. Soms spreekt ook pure liefde uit de handelingen van de adel. Sommige edellieden zagen hun vrouw echt graag en wilden die liefde vastleggen voor de eeuwigheid. 

Kasteel van Groot-Bijgaarden

Pure liefde tussen Ferdinand en Anna Maria

Ferdinand van Boisschot (1560 -1649), kasteelheer in Groot-Bijgaarden en belangrijk diplomaat aan het hof van de aartshertogen Albrecht en Isabella, kende Antoon van Dyck al lange tijd. Hij liet de barokschilder een portret maken, eentje van Ferdinand zelf (ondertussen verdwenen) en eentje van zijn vrouw Anna Maria de Camudio. Het portret hangt in het Metropolitan Museum of Art in New-York en zijn waarde wordt geschat tussen 250.000 en 350.000 euro. Dat is eens iets anders dan thuiskomen met een ruiker bloemen!

Het was onder Ferdinand dat het kasteel in Vlaamse renaissancestijl zijn huidige uitzicht kreeg met een slotgracht en een prachtige brug met vijf bogen. Van 6 april tot 5 mei 2019 vindt in het 14 hectare grote park rond het kasteel een internationale bloemententoonstelling plaats.

Meer vrijerspaleizen: