Menu

Vrijerspaleizen van de adel: Kasteel van Laarne

Kasteel van Laarne

Waar trokken edellieden en koningen naartoe om te flikflooien?

De adel van de 17e eeuw zijn de BV’s van vandaag. Hun lijden en geluk, hun grote momenten en kleine miseries werden breed uitgesmeerd in het roddelcircuit. De Dag Allemaal van toen had wekelijks kunnen uitpakken met vette scoops.

Kasteel van Laarne

Zomerverblijf voor grootverdiener

Strategische huwelijken waren de orde van de dag. De adel verbond zich even makkelijk als Angelina Jolie en Brad Pitt, zolang het hun kassa maar spijsde. Een verhaal van trouwen, hertrouwen, veel kinderen en bekende namen:

Geraard van Vilsteren was halverwege de 17e eeuw eigenaar van het kasteel van Laarne, vanaf 1673 een baronie. Samen met zijn tweede echtgenote Livina de Beer had hij 7 kinderen. Na zijn overlijden trad Livina in het huwelijk met Jan van Brouchoven, een ronkende naam aan het politieke firmament in die tijd. Hij was de zoon van Hélène Fourment, de weduwe van Rubens en later hertrouwd met de graaf van Brouchoven. Over haar levenswandel kan je een boek volpennen.

Livina schonk Jan zes kinderen. Het koppel verbleef enkel tijdens de zomermaanden in de prachtige burcht met zijn kenmerkende vierhoekige donjon. Als politieke spilfiguur van de Lage Landen en trouw raadsheer van de Spaanse vorsten was van Brouchoven heel vaak onderweg. Het gezin huurde vaak luxueuze verblijven op de plaatsen waar zijn werk hen bracht. Dat van Brouchoven een grootverdiener was, weten we uit de bewaarde huishoudboekjes van Livina.

De kinderen van Geraard van Vilsteren erfden het kasteel van Laarne.

Lees meer sappige verhalen: