Menu

Wat is de link tussen Albert Einstein en de Zimmertoren in Lier?

Wonderklok Zimmertoren

Antwoord: een brief

Waarom? Albert Einstein was enorm onder de indruk van de Wonderklok van Louis Zimmer

Albert Einstein

De Wonderklok wordt algemeen beschouwd als het magnum opus van horlogemaker Louis Zimmer (1888 – 1970). De klok is een verbeterde versie van de Jubelklok en de Astronomische Studio die beide te zien zijn in de Zimmertoren in Lier.

Zimmer bouwde de Wonderklok naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1935. In 1938 werd de klok gedemonteerd en verscheept naar New York waar ze aan het Amerikaanse publiek werd voorgesteld in het Museum of Science and Industry in het Rockefeller Center.

De toen al wereldberoemde wiskundige Albert Einstein (1879 – 1955) was één van de duizenden bezoekers die de wonderen van de klok kwam aanschouwen. Hij deed dat meerbepaald op donderdag 18 augustus 1938

Zimmertoren in Lier

De briljante Duitse jood had zich begin jaren dertig, na een korte tussenstop in België, op de vlucht voor het nazisme aan de Oostkust van de Verenigde Staten gevestigd.

Einstein was onder de indruk van de 4,87 meter hoge en 2041 kilogram zware klok. De Wonderklok telt 93 wijzerplaten en 14 automaten. Verdeeld over drie panelen geeft de klok de sterrentijd, de Belgische tijd en de decimale tijd aan. Vermoedelijk toonde Einstein zich vooral geïnteresseerd in de traagst bewegende mechanische wijzer ter wereld dat zich in de klok bevindt. Deze wijzer maakt één omwenteling per 25.800 jaar net als de precessie van de aarde of het kantelen van de aarde om haar as.

Einstein stak zijn verwondering niet onder stoelen of banken. Fervent briefschrijver als hij was, pende hij een korte brief met felicitaties voor Louis Zimmer. De brief is helaas verloren gegaan, maar we vermoeden dat Louis Zimmer zeker in de wolken was met deze internationale erkenning.

De Wonderklok bleef uiteindelijk 16 jaar lang op Amerikaans grondgebied. In 1960 verhuisde ze naar ‘het Paviljoen’ naast de Zimmertoren in Lier waar je ze nog steeds kan bewonderen.

Leden van Open Monumenten kunnen in het Zimmermuseum hun bon ruilen voor 1x gratis toegang en met de lidkaart punten sparen of omruilen tegen interessante voordelen.