Menu

Zes monumenten die onverwacht goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer

trein

In een stad is het vanzelfsprekend om ergens heen te sporen, maar op het platteland is dat een heel ander verhaal. Wij stippen zes open monumenten aan waar je gemakkelijk met het openbaar vervoer heen kan.

Huis Nagels

Huis Nagels

op 120 meter van het station van Sint-Truiden

Dit notarishuis met eclectische gevel en interieur, werd in volle Belle Époque periode (1892) door notaris Louis Nagels en zijn echtgenote Emma Debruyn gebouwd. Het stadskasteel, van de hand van de stadsarchitect van Sint-​Truiden -​Edmond Serrure jr.-  is voorzien van een indrukwekkende renaissance-​inkomhal met staatsietrap.

Op de bel-​étage ontdekt de bezoeker enkele intrigerende interieurs in Gotische-​, Louis XV- en Egyptische stijl. Vooral dit laatste salon is één van Vlaanderens zeldzame voorbeelden van laat 19de-​eeuwse Egyptomanie. Een must-​see hierbij is Sarah Bernhardt’s gebrandschilderde glas-​in-lood raam (1893) naar een schilderij van haar intieme vriend, de Franse artiest Georges Clairin. Het enig gekende exemplaar in de wereld.

Prov Bezoekerscentrum Duinpanne

Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne

Rond badplaats De Panne ligt een groene gordel van verschillende duintypes. In het pas recent heropende provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne ontdek je alle troeven van de Westkust. In de duintuin worden alle soorten duinen van naderbij belicht. Op het terras kan je heerlijk wegdromen. Het bezoekerscentrum bevindt zich in het Calmeynbos en lijkt op het eerste zicht niet makkelijk te bereiken. Gelukkig is daar de Kusttram, de oudste ononderbroken tramlijn van de wereld. Vanaf station Adinkerke spoor je naar halte Moeder Lambic waarna je nog een kleine halve kilometer moet stappen naar het bezoekerscentrum.

Leden van Open Monumenten ontvangen één gratis zoektocht en twee gratis consumpties in de bar.

Diamantcentrum & Slijperij Lieckens

Kempens Diamantcentrum

Nijlen telde in de 19de eeuw verschillende diamantslijperijen. De ruwe diamanten werden in Antwerpen opgekocht waarna die in Nijlen en omgeving werden bijgeslepen om opnieuw verkocht te worden in Antwerpen, het diamantcentrum van de wereld. Slijperij Lieckens was de laatste die de deuren sloot. Sinds de bescherming en restauratie van dit prachtige gebouw komt het lokale diamantverleden weer helemaal tot leven. Ernaast vind je het bezoekerscentrum met zijn uitgebreide collectie Kempens diamantair erfgoed. Het Diamantcentrum ligt op amper 300 meter van het station van Nijlen langs de Spoorweglei.

 

Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum Baasrode

Hoewel Baasrode in de 15e eeuw nog een bloeiend handelscentrum langs de Schelde was, is het nu een rustige deelgemeente van Dendermonde. Baasrode raakte bekend dankzij de scheepsbouw. De laatste scheepswerf sloot er in 1984. Het varend erfgoed gaat niet verloren. Daarvoor zorgt het Scheepvaartmuseum dat op zijn unieke site met veel passie het verhaal van de Baasroodse palingbotter brengt. Vlakbij het museum in de Sint-Ursmarusstraat ligt een bushalte. Het dorp beschikt ook over een treinstation, Baasrode – Zuid. Wie met de fiets komt, kan het veer Baasrode – Moerzeke (vaart om het half uur) nemen.

 

Pedemolen

Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede of 'Pedemolen'

De laatste acht jaar van zijn leven verbleef schilder Pieter Bruegel de Oude (1525 – 1569) in Brussel. Hij wandelde vaak door de Pedevallei in het Pajottenland op zoek naar inspiratie. Zo vind je de Pedemolen op twee van zijn beroemde werken. De watermolen werkt nog steeds op geregelde tijdstippen. Op de binnenkoer staat een hondenrad waarmee vroeger boter werd gekarnd. De watermolen ligt in een prachtig wandelgebied. Wie zo dicht mogelijk wil komen met het openbaar vervoer neemt best bus 118 vanuit station Brussel-Zuid naar Schepdaal. In de Lostraat vlakbij de watermolen is een halte.

 

Alden Biesen

Landcommanderij Alden Biesen

De Duitse Orde vestigde zich in de 13de  eeuw in Bilzen. De landcommandeur woonde eeuwenlang – een korte onderbreking even buiten beschouwing gelaten – in dit machtig kasteeldomein, omringd door zijn prachtige tuinen. De Commanderij is vandaag een culturele ontmoetingsplaats geworden. In de voormalige stallen werd een bezoekerscentrum ingericht. Met ‘Bilzen Mysteries’ en ‘Het Complot’ kan je de verbluffende site ook op een totaal andere manier beleven. Je bereikt de Landcommanderij met de belbus vanuit het station van Bilzen. Let op: je moet de belbus wel een uurtje op voorhand reserveren.